юни 23, 2023

Русия забранява на държавните структури да използват iPhone

Пресслужбата на кабинета на министрите на Русия заяви, че се стреми към постигане на по-голяма сигурност при обработката на поверителна информация.

От 26-ти юни руските държавни служители няма да могат да използват iPhone при изпълнение на служебните си задължения. За това пише каналът Telegram Brief, като се позовава на документ, който ще бъде подписан през следващите няколко дни.

Пресслужбата на кабинета на министрите коментира забраната за използване на iPhone на работното място. Те заявиха, че решението се дължи на необходимостта от подобряване на сигурността при работа със служебна информация.

„Правителственият апарат системно подобрява сигурността при работа с официална информация. Това включва използването на всякакви средства за комуникация от служителите на апарата“, заявиха от кабинета, коментирайки публикациите в каналите на Telegram.

Да напомним, че през месец март на служителите на вътрешнополитическото звено на руската президентска администрация (АП) бе забранено да използват iPhone от съображения за сигурност. Първият заместник-ръководител на АП, Сергей Кириенко, определи краен срок за замяна на телефоните до 1-ви април. Забраната се отнасяше за четири отдела на АП, включително тези, които ще се занимават с президентските избори през 2024 г. Служителите на АП бяха предупредени да си купят телефони с операционната система Android, нейните китайски аналози или Aurora.

През юни Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че е разкрила и предотвратила разузнавателна операция на американските разузнавателни служби, които са използвали мобилните телефони на Apple, за да шпионират своите цели в Русия и в чужбина.


source

Сподели: