май 3, 2024

Русия остана без оригинални резервни части от Apple. Как сега ще се ремонтират iPhone и MacBook?

Според „Ведомости“, който се позовава на анализатора Сергей Виланов, Apple е спряла да доставя на оторизираните сервизни центрове в Русия оригинални резервни части за своите устройства. Това става още през месец февруари 2024 г. Към днешен ден руските сервизи почти са изчерпали предишните си запаси. Нови доставки не се очакват.

Оторизираните сервизни центрове все още работят в Русия, въпреки че Apple спря да продава своите устройствата си в тази страна още преди две години. Но напоследък дейността им се усложни заради липсата на оригинални компоненти за iPhone, iPad, MacBook и други устройства. Така например резервните части за iPhone 14 и 15 са спрели да постъпват в сервизите от декември 2023 г.

Apple не може да изпраща резервни части в Русия поради ограниченията вследствие на санкциите от страна на САЩ и ЕС. В руските складове на Apple е имало остатъци от някои компоненти за ремонт. Всъщност именно оттам сервизните центрове са получавали тези части. В момента всички компоненти са изчерпани. И сега организациите, които извършват гаранционни и извънгаранционни ремонти на устройствата на Apple, трябва да се справят по различни необичайни начини. Като например да купуват счупени устройства на вторичния пазар. Да ги разглобяват на части и по този начин да попълват запасите си от резервни части. Освен това руските сервизи купуват неоригинални части от Китай и други страни и ги използват за ремонт. Но преди това трябва да проверят дали съответната част ще се приеме от устройството, тъй като е известно, че iOS може да блокира iPhone, ако бъде открит неоригинален компонент.

source

Сподели: