октомври 13, 2023

Русия планира да създаде собствено оборудване за производство на чипове, но няма кой да го направи

Русия планира да разработи собствено оборудване за всички цикли на производството на полупроводници. За проекта се планира да бъдат изразходвани 100 милиарда рубли, или малко над 1 милиард долара – това е сумата, предвидена за периода до 2025 година и това е много скромен бюджет. За сравнение, само холандската ASML е похарчила 3,25 милиарда евро за научноизследователска и развойна дейност през миналата година, но истинският проблем за Русия е катастрофалният недостиг на специалисти в тази област, пише руското издание „Комерсант“.

Сумата от 100 милиарда рубли включва разходи за периода 2023-2025 година – средствата ще бъдат изразходвани за развойна дейност за разработване на производствено оборудване за микровълнова, силова и оптоелектроника, както и за свързаните с тях материали. Програмата за финансиране включва както преки субсидии, така и работи в рамките на държавни поръчки.

До 2027 година, в резултат на програмата за финансиране, властите очакват да разполагат с пълен набор от местно оборудване за производство на полупроводници. Това ще бъдат инсталации, които позволяват производството на силициеви пластини, тяхната обработка и нарязването им на чипове. Субсидиите ще се използват и за разработване на системи за автоматизирано проектиране (CAD).

Очаква се през следващата година да е готова първата местна фотолитографска машина за производство на полупроводници по 350 nm стандарт. В същото време на някои етапи от производството ще се използват устройства от Китай и Беларус.


source

Сподели: