април 22, 2024

Русия подготвя 128-ядрена сървърна платформа за суперкомпютри

Без достъп до съвременни технологии в голям мащаб, Русия се нуждае от високопроизводителни изчисления (HPC) за всичко, за да поддържа икономиката си и военната си мощ в действие. Един от начините, по които тя може да се опита да получи изчислителна производителност е да разработи свои собствени HPC платформи и очевидно към това се стремят руските компании, според CNews.

В доклада на източника се говори за 128-ядрена процесорна платформа.

Роселектроника, която е част от държавната корпорация Ростех е разработила нов софтуерно-хардуерен комплекс на име „Basis“ за високопроизводителни изчисления и облачни услуги. Тази разработка разчита изцяло на местни технологии и е разработена от Научноизследователския център за електронни изчисления (SRCEC), част от Роселектроника.

Комплексът се състои от 3 сървъра с общо предназначение, всеки от които може да поддържа до 128 процесорни ядра и да осигурява до 2 TB оперативна (RAM) памет. Сървърите са свързани помежду си с помощта на високоскоростната комуникационна мрежа „Angara“, която също е разработена от SRCEC. Тази конфигурация осигурява свръхниска латентност и високоинтензивен обмен на данни между сървърите, което улеснява ефективните изчислителни операции в целия клъстер.

„Basis“ може да се мащабира до няколкостотин възела и поддържа създаването на хиляди виртуални работни места. Каналът за предаване на данни на този комплекс позволява скорости до 75 Gbps, като минималното закъснение на комуникацията е само 1 микросекунда. Според, доклада „Basis“ може да се използва за създаване на центрове за обработка и съхранение на данни, виртуални офиси и сървъри за графични приложения. Той е особено ефективен в среди, изискващи суперкомпютърни възможности за неконвенционални изчисления. Това го прави идеален за инженерни приложения, които изискват виртуализирани работни пространства със стабилна поддръжка на 3D графична обработка.

Произведено в Китай?

Най-големият въпрос може би е как Русия планира да произведе този 128-ядрен процесор (или два 64-ядрени процесора), тъй като това ще бъде голямо парче силиций или съвкупност от няколко чиплета. Въпреки, че Русия разполага със собствени мощности за производство на полупроводници (от 65nm клас), те вече са напълно остарели и най-доброто, което производителите на чипове в страната могат да направят с подходяща икономическа ефективност са в най-добрия случай микроконтролери. Затова за 128-ядрен процесор от клас „център за данни“ компанията Роселектроника ще трябва да се обърне към чуждестранни партньори.

Като се има предвид фактът, че тайванските леярни като TSMC са изключени от нейните възможности поради санкциите, единственият начин Русия да произведе този процесор е да се обърне към китайските леярни, а именно SMIC и Hua Hong. SMIC разполага с две поколения технологични процеси от клас 7 nm, а процесите от второ поколение от клас 7 nm биха могли да бъдат подходящи за изработване на дизайн от клас за центрове за данни. Междувременно не е ясно дали SMIC разполага с достатъчен капацитет по 7 nm, за да произвежда чипове за китайския високотехнологичен гигант Huawei и за нуждите на руската индустрия.

source

Сподели: