September 23, 2023

Русия стартира производството на „руския убиец“ на iPhone – „R-phone“ – антишпионски смартфон с Rosa Mobile OS

Заводът Rutek в Саранск е започнал производството на „руския убиец“ на iPhone – антишпионския смартфон R-phone, базиран на операционната система Rosa Mobile, съобщава „Ведомости“, позовавайки се на представител на разработчика IT Rosa. Той отбеляза, че за да защитят максимално устройството от шпионски атаки срещу потребителските данни, специалистите от центъра сами пишат драйвери за всички хардуерни компоненти на смартфона.

Представителят на IT Rosa потвърди пред „Ведомости“ характеристиките на смартфона. Смартфонът ще получи 6,7-инчов дисплей, 8 GB RAM и 128 GB вътрешна памет, 50-мегапикселова камера и 5000 mAh батерия. За съжаление моделът на процесора на новия смартфон не беше назован, но според предишни данни той ще е MediaTek Helio G99. Съдейки по спецификациите, „R-phone“ е еквивалентен на смартфони като Tecno Spark 10, Infinix Hot 12 Pro, Oppo A58 и Xiaomi Redmi 12.

Oперационната система Rosa Mobile OS ще се появи на потребителския пазар през 2024 година, а за корпоративния сектор и държавните клиенти – през тази година. Според представител на IT Rosa, през това лято в Саранск е започнала подготовката на оборудването и конвейерната линия, пригодена за сглобяване на смартфона, а през септември в производствените мощности на Рутека е започнало производството на първите печатни платки.

„Разработването на собствени драйвери за всички хардуерни модули от нулата гарантира на смартфона високо ниво на поверителност и изключва наличието на пропуски в системата, които потенциално биха могли да се намират както в оригиналните драйвери на производителя на компонентите, така и в кода от AOSP (Android Open Source Project)“

казват създателите на R-phone


source

Сподели: