October 9, 2023

Русия ще ползва забранените графични процесори Nvidia H100 за изграждането на много мощни суперкомпютри

Русия има амбициозен план да изгради до десет суперкомпютъра до 2030 г., като всеки потенциално разполага с 10 000 до 15 000 графични процесора Nvidia H100. От компютърна гледна точка, това би осигурило на нацията производителност в мащаб, подобен на този, използван за обучение на ChatGPT. Система, включваща толкова много графични процесори H100, може да произведе около 450 FP64 TFLOPS,. Това е половината от ExaFLOP, ниво на суперкомпютърна производителност, което досега е постигнато само от САЩ.

Ръководен от екипа „Доверена инфраструктура“, руският проект обещава да разшири границите на изчислителните възможности.

Желаните изчислителни AI и HPC графични процесори трябва да дойдат от Nvidia, американска компания.

Войната, която Русия започна в Украйна, накара САЩ да ограничат износа на технологии за Русия. Въпросът, който виси във въздуха, е “Как Русия може да заобиколи тези ограничения, след като изглежда невъзможно да се прокарат контрабандно толкова много бройки?”.

Финансовият пейзаж също представлява набор от предизвикателства за руснаците.

При днешните цени на хардуера бюджетът на проекта би бил около 6 милиарда долара, което го прави колосална инвестиция. Бързият напредък на технологиите обаче има потенциала да намали разходите през следващите години.

Може би до 2030 г. тези системи ще струват 500 – 700 милиона долара.

Най-мощният суперкомпютър в Русия е Chervonenkis, той е собственост на Yandex и е оборудван с 1592 възли с графични процесори Nvidia A100. Той се нарежда на 27-мо място в света по изчислителна мощност с производителност от 21.53 PetaFLOPS. Три от седемте руски суперкомпютри принадлежат на Yandex (Ляпунов, Червоненкис и Галушкин), два на Сбербанк (Christofari и Chrisofari Neo) и по един на MSU (Ломоносов) и MTS (GROM).

Всички те работят с Nvidia GPU от предишни поколения.

В момента Русия има само седем суперкомпютри, които се нареждат в глобалната топ 500. За сравнение: САЩ имат 150 машини в списъка, Китай има 134, Германия има 36, а Япония има 33. Към юни 2023 г. Русия е 12-та в класации.


source

Сподели: