September 12, 2023

Руската операционна система Aurora вече може да изпълнява всички приложения за Android

Разработчикът на приложения Avroid (част от холдинга Fplus) представи на Източния икономически форум, който се провежда в момента във Владивосток платформа, която позволява стартирането на всякакви приложения за Android на устройства с операционната система Aurora. Потребителите на операционната система могат отделно да закупят лиценз за използване на услугата.

Съобщава се, че платформата създава второ работно пространство на устройството, базирано на отворения код на Android Open Source Project (AOSP), който представлява контейнер, позволяващ на всички приложения, разработени за Android да работят на операционната система Aurora. Компанията обясни, че платформата Avroid ще се продава отделно за потребителите на устройства с Aurora, но не се казва колко точно ще струва лицензът.

Алексей Мелников, управляващ партньор на ИТ холдинга Fplus, смята, че новата платформа „открива големи възможности пред Aurora OS по отношение на навлизането на потребителския пазар“. Според компанията през следващата година се планира да бъдат продадени 2 милиона устройства, базирани на Aurora във всички сегменти.

Кирил Меншов, старши вицепрезидент на Ростелеком смята, че въпреки готовността на операционната система Aurora, непреодолима пречка е необходимостта от миграция на целия набор от софтуер, което отнема време.

Той също така добави, че Avroid сега решава подобен проблем – позволява да се изпълняват приложения, написани за американската операционна система на руската.

Роман Милицин, ръководител на перспективните изследвания в Astra Group of Companies също изтъкна проблема с пускането на приложения за Android на местни операционни системи. Според него емулаторът Avroid работи както с мобилния режим на операционната система Astra Linux, така и с други руски операционни системи.

„По този начин руската мобилна екосистема се разширява.“

добави Милицин


source

Сподели: