октомври 3, 2023

Руският Р-ФОН, убиецът на iPhone, се оказа смартфон от Бангладеш

Според руските медии външният вид на руския антишпионски смартфон Р-ФОН от компанията „Рутек“ съвсем не е уникален. Оказа се, че модел с абсолютно същия дизайн и много сходни характеристики се произвежда от Бангладеш под името Symphony.

Става дума за Symphony Helio 80, който, подобно на руския Р-ФОН, има 6,7-инчов дисплей, микропроцесор MediaTek Helio G99, 128 GB памет и 5000 mAh батерия. Все пак има известни разлики: оригиналът има 6GB RAM и 108MP основна камера, докато Р-Фон може да се похвали с 8GB памет и 50MP камера.

Подробности относно спецификациите и външния вид на смартфона Р-ФОН станаха известни през месец август тази година. Една от особеностите на устройството е, че то работи под управлението на руската операционна система „РОСА мобаил“. В анотацията на устройството в регистъра на ECE като производител на смартфона е посочен базираният в Хонконг Bopel Mobile Technology Co Limited.

През септември тази година разработчикът на смартфона НТК „ИТ Роса“ започна производството на устройството Р-ФОН в саранския завод Рутек. Отбелязано бе, че за да се постигне максимално ниво на защита на потребителите на устройството от шпионски атаки, специалистите на IT Роса сами пишат драйверите за всички хардуерни компоненти на смартфона.


source

Сподели: