юли 16, 2023

Ръководителите на Intel, Qualcomm и NVIDIA ще говорят във Вашингтон против засилването на антикитайските санкции

Големите компании за полупроводници се готвят да положат последни усилия, за да предотвратят нови ограничения от страна на САЩ върху експорта на полупроводници за Китай. Според Bloomberg ръководителите на Intel, Qualcomm и NVIDIA ще летят до Вашингтон следващата седмица за разговори с представители на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън (Joe Biden) и американските законодатели.

Според източниците на изданието, ръководителите на водещите американски компании за полупроводници планират да се противопоставят на разширяването на ограниченията на продажбата в Китай на определени видове чипове и оборудване за тяхното производство, което администрацията на Байдън възнамерява да приеме през следващите седмици. Докато бизнес лидерите не очакват да видят премахване на всички нови мерки, компаниите се опитват да намерят възможност да убедят екипа на Байдън, че по-нататъшната ескалация на този пазар само ще попречи на по-продуктивните отношения с Поднебесното кралство.

Както знаете, полупроводниковите компании са в центъра на конфликта между Вашингтон и Пекин. САЩ притежават правата върху много напреднали технологии и вярват, че ограничаването на достъпа на Китай до полупроводници и инструменти за тяхното производство ще укрепи националната сигурност на САЩ и ще попречи на Китай да се развива технологично, по-специално във военната сфера. Междувременно, компаниите за полупроводници са уверени, че дори частичното излизане от такъв голям пазар ще ограничи способността им да инвестират в технологични подобрения и само ще подкопае лидерството на САЩ в полупроводниците.

Според Bloomberg, Qualcomm генерира повече от 60% от приходите си от Китай, като доставя SoC и други компоненти на производителите на смартфони. За Intel, Китай е най-големият регион за продажби, който представлява около една четвърт от общите продажби на компанията. И накрая, NVIDIA получава една пета от приходите си от Китай.

През октомври миналата година Министерството на търговията на САЩ издаде нови разпоредби, които разшириха списъка с оборудване за производство на чипове, което не може да се доставя до Китай, както и забрани износа на определени видове високопроизводителни чипове, особено за AI-приложенията. По този начин производителите на оборудване като Applied Materials или чипмейкърите от рода на NVIDIA са загубили милиарди долари, дори като се вземе предвид фактът, че някои продукти могат да се експортират само с разрешение. Същевременно, представители на американския парламент са загрижени за „непатриотичния“ характер на компаниите, изискващи отслабване на контрола върху износа на модерни технологии и продукти, когато той трябва да бъде затегнат.

Известно е, че администрацията на Байдън възнамерява да актуализира и затегне ограниченията за износ. По-рано беше съобщено, че властите на САЩ използват наличните им инструменти за влияние, за да гарантират, че компаниите от други страни също спазват санкциите, особено уникалните производители на полупроводниково оборудване като ASML от Холандия. По-специално, става дума за оборудване, компонентите за което се произвеждат в САЩ. Известно е също, че по искане на американските си колеги холандските власти възнамеряват да въведат допълнения към правилата за контрол на износа, поради което няма да се доставя в Китай дори и оборудване за производство на полупроводници по доста зрели технологични процеси и, не по-малко важно, за ремонта на вече закупените.


source

Сподели: