април 26, 2024

Ръководителят на Nvidia лично занесе AI ускорител на Сам Алтман

Изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг лично достави първия ускорител DGX H200 в офиса на OpenAI в Сан Франциско.

Президентът и съосновател на OpenAI Грег Брокман публикува снимка от събитието в социалните мрежи, на което присъства и изпълнителният директор на OpenAI, Сам Алтман. Nvidia пусна новия H200 AI ускорител, който е и най-мощният в света. Това е повратна точка за OpenAI: компанията разполага с хардуера, който ще ѝ позволи да достигне нови висоти. H200 стана по-мощен от своя предшественик в лицето на H100 поради интегрирането на HBM3e памет. Ширината на честотната лента на паметта се е увеличила с 1,4 пъти, а обемът ѝ е нараснал до 141 GB. 

Придобиването на ускорителя H200 трябва да помогне на OpenAI да подобри невронната мрежа GPT-5 и да ускори напредъка в областта на изкуствения интелект. Моделът H100 беше много търсен, което доведе до дефицит на ускорители. Nvidia се надява да избегне повторението на ситуацията с новия модел, като си сътрудничи с производители и доставчици на облачни услуги. Но остава да се види дали тази стратегия ще бъде приложена: действителната наличност на H200 остава проблем.

Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на компанията, лично достави Nvidia H200 на OpenAI. Това може да е индикация за важната роля на съвременното оборудване в развитието на изкуствения интелект.

source

Сподели: