September 23, 2023

Санкциите на САЩ не са проблем: Китайската SMIC ще овладее 5 nm технологичен процес до 2-3 години, според експерти

Пускането на пазара на смартфоните от серията Mate 60 на Huawei разкри проблем, който озадачи американските власти: според доклад на канадски експерти китайските компании са в състояние да произвеждат 7 nm полупроводникови компоненти дори в условията на санкции. Според експертите, на китайската компания за производство на полупроводници SMIC ще са ѝ необходими 2 до 3 години, за да усвои 5-нанометровата (nm) производствена технология и няма да ѝ е необходим достъп до EUV литография.

Както отбелязва EE Times, позовавайки се на интервюираните експерти, сред които е и бившият главен юрист на TSMC, помогнал на тази тайванска компания да спечели съдебно дело срещу SMIC по дело за промишлен шпионаж през 2009 година, SMIC ще може да установи производство на 5 nm чипове, като използва наличното оборудване за дълбока ултравиолетова литография (DUV) в комбинация с използването на множество фотошаблони. Всъщност именно чрез комбинацията от тези компоненти на процеса SMIC овладя 7-нанометров производствен процес, поради което на компанията не беше необходимо усъвършенстваното оборудване за EUV литография, чиято доставка за Китай беше забранена от холандските власти още през 2019 година. Припомняме, че само една компания в света произвежда необходимото оборудване за EUV литография и това е холандската ASML.

Един от главните изпълнителни директори на SMIC е известният разработчик Лиган Монг-сонг, който има богат опит в TSMC и Samsung и е в състояние да намери нестандартни решения на техническите предизвикателства пред китайската полупроводникова индустрия. Неговото напускане на управителния съвет на SMIC преди 2 години беше мотивирано именно от желанието да се съсредоточи върху ръководенето на дейността на компанията. По това време той напуска TSMC, тъй като смята, че е по-важно да се поддържа т.нар. закон на Мур, отколкото да се разширява продуктовата гама, както иска ръководството на тайванския гигант.

Анализатори, интервюирани от EE Times смятат, че коефициентът на добив на SMIC по 7 nm процес е много по-висок от обсъжданите в пресата 10 %, като вероятно ще надхвърли 70 %, което е много добра стойност за процес, който е рисков по всички стандарти. Според експерти от индустрията китайските производители все още имат достъп до голям набор от оборудване и по-нататъшното утежняване на санкциите от страна на САЩ ще започне да вреди на американската икономика в по-голяма степен, отколкото да ограничава технологичното развитие на Китай.

На пазара има достатъчно европейски и израелски компании, които на практика не се вслушват в американските изисквания за експортен контрол, снабдявайки с нужното китайските клиенти. По този начин SMIC ще може да започне производство на 5 nm чипове до 2 или 3 години, ако иска и разполага с достатъчно ресурси. В същото време САЩ ще разполага с малко инструменти за надеждно определяне на произхода на усъвършенстваните китайски чипове и на „съучастниците“ на китайските производители.

Припомняме, че тази седмица министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо обобщи междинните резултати от разследването на SMIC, като заяви, че китайските компании нямат възможност да произвеждат 7 nm чипове в масови количества.


source

Сподели: