май 2, 2024

Санкциите не са пречка: Печалбата на Huawei нараснаха с 563% благодарение на успеха на пазара на смартфони

Въпреки ограниченията на САЩ, китайският технологичен гигант Huawei представи впечатляващи финансови резултати, благодарение на успешните продажби на смартфони и разработването на собствени чипове. Ръководителят на NVIDIA вижда в Huawei сериозен конкурент.

Въпреки ограниченията, наложени от американското правителство върху достъпа на Huawei до съвременни технологии, китайският технологичен гигант продължава да увеличава присъствието си на пазара. По данни на Bloomberg през първото тримесечие на тази година нетната печалба на компанията е нараснала повече от 6 пъти (с 563%) на годишна база до 19,6 млрд. юана (около 3 млрд. долара). Общите приходи за същия период са се увеличили с 37% до 178,5 млрд. юана (24,6 млрд. долара).

Основният двигател на впечатляващите резултати е ръстът в продажбите на смартфони.

Въпреки липсата на достъп до съвременни процесори и други компоненти поради санкциите, компанията успя да установи производство на собствени 7 nm чипове. Това ѝ позволи да пусне на пазара конкурентни флагмански смартфони с поддръжка на 5G мрежи и значително да увеличи дела си на вътрешния китайски пазар.

По-рано този месец Huawei представи новата си серия смартфони Pura 70 с леко усъвършенстван чип, демонстрирайки способността си да поддържа производството на усъвършенствани полупроводници. Серията Pura 70 беше разпродадена в рамките на два дни след пускането ѝ на пазара, според пазарни проверки, извършени от анализатори.

Докато Huawei активно отнема пазарен дял от Apple и други играчи в Китай, продажбите на iPhone в страната са спаднали с почти 20% за същия период. Успехът на новите модели смартфони на Huawei принуди анализаторите да преразгледат прогнозите си за перспективите на компанията в условията на американските санкции.

В допълнение към смартфоните Huawei активно се развива и други области, и по-специално в ИИ-чиповете. Компанията вече представи собствен изчислителен ускорител от серията Ascend, ориентиран към задачи, свързани с машинно обучение, като ръководителят на NVIDIA Дженсън Хуанг нарече Huawei сериозен конкурент в тази област.

Въпреки всички трудности, с които се сблъсква Huawei поради рестриктивната политика на САЩ, компанията успява да увеличи присъствието си на пазара. Като инвестира в научноизследователска и развойна дейност и разработва собствени стратегии, Huawei може допълнително да подобри конкурентоспособността си и да увеличи натиска върху гиганти като Apple. Успехът на китайската компания поставя под въпрос ефективността на политиката на санкции на САЩ.

source

Сподели: