юни 15, 2023

Санкциите предизвикаха в Китай дефицит на компоненти, необходими за развитието на ИИ

Изданието South China Morning Post, цитирайки контролирания от китайското правителство Economic Daily, съобщи, че китайската индустрия за информационни технологии е изправена пред дефицит на произведените в чужбина компоненти, необходими за разработването на системи с изкуствен интелект, който е породен от комбинацията от високо търсене и ограниченията на доставките, провокирани от западните санкции.

Според китайските държавни медии, местната индустрия в момента изпитва сериозен недостиг на графични процесори, програмируеми матрици и специализирани ускорители, които се използват за изграждане на хардуерната инфраструктура на системите с изкуствен интелект. Властите на КНР нарекоха разработването на големи езикови модели основна инициатива, насочена към повишаване на националната конкурентоспособност.

Според изданието LatePost китайската компания ByteDance, която създаде социалната мрежа TikTok, е похарчила повече от 1 милиард долара от началото на тази година за закупуване на графични процесори на NVIDIA. Те са използвани за ускоряване на изчисленията, за да разработи инфраструктура за собствен чатбот. Baidu, която също разработва своята платформа с изкуствен интелект, закупи повече от 10 000 ускорителя от NVIDIA през същото това време, настигайки американския Google (Alphabet) по ниво на търсенето.

Местните стартъпи оценяват количеството налични ускорители NVIDIA A100 в Китай в най-добрия случай на 40 000. Китайските компании се опитват да преразпределят съществуващия запас от пълноценни ускорители на NVIDIA, като вземат предвид собствените си приоритети за развитие. От миналата година NVIDIA се сблъска със забрана от страна на американските власти по повод доставката на ускорители в Китай, които съответстват на нивата на производителност на A100 и H100, в резултат на което ускорителите A800 и H800, които очевидно имат по-ниска производителност, бяха разработени специално за местен магазин.


source

Сподели: