октомври 3, 2023

САЩ допълнително ограничават достъпа на Китай до технологиите

Министерството на търговията, което контролира контрола върху износа, работи върху допълнително засилване на ограниченията за износ, наложени за първи път миналата година. Според Reuters промените в правилата имат за цел да ограничат достъпа до още машини за производство на чипове съгласно новите нидерландски и японски правила, както и да затворят някои пропуски в ограниченията за износ на чипове за изкуствен интелект.

Първоначалните правила са публикувани на 7-ми октомври 2022 г. Американските служители наскоро предупредиха китайските си колеги за новите ограничения. Не всички въпроси са изцяло решени.

Предоставянето на информация на Китай за правилата е част от опита на администрацията на Байдън да стабилизира отношенията си с Пекин. През август администрацията на Байдън изпрати редица високопоставени служители в Китай, включително министъра на търговията Джина Реймондо. Освен това съветникът по националната сигурност Джейк Съливан проведе разговори с китайския външен министър Ван И през септември.

Ограниченията, наложени през октомври миналата година, имаха за цел да предотвратят използването на американски технологии за укрепване на китайската армия, да прекъснат достъпа ѝ до модерните чипове за изкуствен интелект и да ограничат възможността ѝ да внася най-сложните машини за производство на чипове от САЩ.

„Китай категорично се противопоставя на прекомерното разширяване на концепцията за национална сигурност от страна на Съединените щати и на злоупотребата с контрола върху износа за ненужно ограничаване на китайските предприятия“, заяви говорителят Лиу Пенгю.


source

Сподели: