май 9, 2024

САЩ забраниха на Intel и Qualcomm да доставят чипове на Huawei: „Това ще укрепи националната сигурност на САЩ и ще ограничи възможностите на комунистически Китай“

САЩ отнеха лицензите, които позволяваха на някои компании, сред които Intel и Qualcomm, да доставят чипове за Китай. Те бяха използвани в лаптопите и мобилните телефони на санкционирания китайски производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies. Информацията е на Ройтерс.

Този ход идва след излизането на пазара миналия месец на първия лаптоп на Huawei с изкуствен интелект. Това е MateBook X Pro, който се базира на новия процесор Core Ultra 9 на Intel. Пускането на лаптопа на пазара предизвика критики от страна на републиканските законодатели. Те заявиха, че според тях Министерството на търговията е дало зелена светлина на Intel да продава чипове на Huawei.

Отнехме някои лицензи за износ на Huawei“, заяви Министерството на търговията в изявление, като отказа да уточни кои от тях е отнело. Решението на Министерството на търговията дойде след съгласуван натиск от страна на републиканците в Конгреса да призоват администрацията на Байдън да предприеме по-строги действия срещу Huawei.

„Това ще укрепи националната сигурност на САЩ, ще защити американската изобретателност. Същевременно ще ограничи възможностите на комунистически Китай да развива своите технологии“,

заяви в изявление конгресменът републиканец Елиз Стефаник.

Този ход може да навреди на Huawei, която все още използва чипове на Intel в своите лаптопи. А също така може да навреди на американските доставчици, които работят с компанията.

Критиците твърдят, че тези лицензи са допринесли за възраждането на компанията. През август миналата година Huawei изненада света с нов телефон, оборудван с чип от китайския производител SMIC. Телефонът помогна продажбите на смартфони на Huawei да нараснат с 64% на годишна база през първите шест седмици на 2024 г.

source

Сподели: