юни 28, 2023

САЩ може да забранят доставките на всякакви графични ускорители на NVIDIA в Китай без специален лиценз

Миналата есен NVIDIA трябваше да побърза с пускането на ускорителите A800 и H800, получени съответно от A100 и H100, на китайския пазар, тъй като скоростта на такива решения беше ограничена от американските разпоредби за контрол на износа. Предстоящите промени в тези правила, според източници, ще лишат компанията от възможността да доставя дори съществуващи ускорители без специален лиценз.

Това съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на информация, получена по негови канали. Министерството на търговията на САЩ, както беше отбелязано, още следващия месец може да забрани доставката на ускорителите NVIDIA A800 и H800 за Китай без специален лиценз за износ. Под новите ограничения ще попаднат всички изчислителни ускорители, от който и да е производител, създадени и произведени по технологии с американски произход. Продуктите на AMD също ще бъдат засегнати от тези правила. Всеки договор за доставка ще бъде разглеждан и одобряван от специалисти на министерството на индивидуална основа.

Друга стъпка към ограничаване на достъпа на китайските компании до изчислителна мощност може да бъде забраната за наемане на облачни ресурси от страна на западните компании. Досега китайските клиенти можеха да наемат необходимото оборудване или просто да наемат облачен капацитет, като по този начин заобикаляха американските санкции в първоначалната им формулировка.

Моментът за въвеждане на нови забрани може да зависи от политическата ситуация, според източниците. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е планирано да посети Пекин в началото на юли, така че за краткосрочните печалби властите на САЩ може да отложат налагането на нови санкции до след тази среща. Новите ограничения имат за цел допълнително да възпрепятстват достъпа на китайските власти до технологиите за изкуствен интелект, които могат да бъдат използвани за укрепване на военния капацитет на Китай. Акциите на NVIDIA и AMD на фона на тези новини се обезцениха в предварителните търгове с около три процента.


source

Сподели: