July 22, 2023

САЩ ще подпомогнат развитието на полупроводниковата индустрия в Панама и Коста Рика

Така нареченият „Закон за чиповете“, който предвижда субсидии в размер на 52 милиарда долара за националната полупроводникова индустрия на САЩ също така даде възможност за стартиране на някои инициативи, насочени към развитието на тази индустрия в съседните на САЩ страни. През този месец станаха известни намеренията на американските власти да си сътрудничат в областта на полупроводниците с Панама и Коста Рика.

Intel има дългогодишно сътрудничество с Коста Рика, тъй като от 1997 година компанията разполага със съоръжение за тестване и опаковане на процесори и системни логически комплекти. Към 2014 година то на практика остава без работа, тъй като Intel преразпределя целия товар в тази област в полза на подобни предприятия в Китай, Малайзия и Виетнам. Тогава предприятието в Коста Рика е спряно, но е пуснато отново през 2021 година, когато пандемията рязко увеличава търсенето на полупроводникови компоненти.

Миналата седмица властите на Коста Рика одобриха намеренията на САЩ да включат страната в програма за развитие на веригата за доставки на полупроводниковата индустрия в страната. Създадената за тази цел Международна фондация за иновации и технологична сигурност (ITSI) получи субсидия в размер на 500 милиона долара, която ще може да използва на равни вноски през следващите 5 години за развитие на сътрудничеството с близки съюзници на САЩ във веригата за доставки на полупроводници.

Не се уточнява за какви цели ще бъдат използвани средствата в Коста Рика, но на първо време местната полупроводникова индустрия трябва да премине през процедура на одит, подобна процедура е предвидена и за местните закони, а регионалният пазар на труда ще бъде анализиран за съответствие с интересите на американските надзорни органи.

Както обяснява Bloomberg, подобна инициатива ще бъде осъществена от САЩ в сътрудничество и с Панама. Министрите на търговията от двете страни се срещнаха през май и през този месец тази година, за да проучат възможностите за развитие на бизнеса с производството на полупроводници в Панама. През 2021 година Панама е изнесла полупроводници на стойност само 1,1 милиона долара, предимно за съседките си Хондурас и Коста Рика, но подкрепата на САЩ със сигурност ще разшири тази дейност към по-влиятелната ѝ северна съседка. Според Държавния департамент на САЩ, американските власти виждат в Панама партньор, способен да гарантира стабилността и разнообразието на веригите за доставки на полупроводници.


source

Сподели: