май 11, 2024

Световните продажби на чипове през първото тримесечие са се увеличили с 15,2% до $137,7 млрд

Отрасловата асоциация SIA, която обхваща по-голямата част от американските производители на полупроводници, води статистика за световните продажби и този месец съобщи, че през първото тримесечие са продадени чипове на обща стойност $137,7 млрд, което е увеличение от 15,2% в сравнение с година по-рано. но спад с 5,7% на последователна база.

Според представители на асоциацията, постоянният спад в приходите е често срещано сезонно явление, така че вече няма причина да се съмнявате в способността на световния пазар на полупроводниците да увеличи приходите с двуцифрен процент до края на 2024 г. През март приходите от продажбата на чипове намаляха последователно с 0,6% до $46 млрд, но определени региони отчетоха положителна динамика.

По-специално, в края на март приходите от продажбата на чипове са се увеличили на годишна база с 27,4% в Китай, двете Америки са малко по-назад с 26,3% увеличение, а страните от Азиатско-тихоокеанския регион са на трето място (11,1%) в съчетание с всички останали с изключение на Европа и Япония. В последните два случая се наблюдава спад в приходите от продажбата на чипове съответно с 6,8 и 9,3%. Китай дори успя да запази приходите си през март на нивото от февруари тази година, докато други, включени в статистиката, макрорегиони ги намалиха с 0,1 до 2%.

С оглед на тези данни припомняме, че Nvidia тази година се превърна в най-големият разработчик на чипове в света по обем на приходите, възползвайки се от бума на изкуствения интелект.

source

Сподели: