септември 26, 2023

Семейството Apple iPhone 15 е станало по-капризно по отношение на взаимозаменяемостта на компонентите при ремонт

От една страна, през юни тази година Apple включи семейството смартфони iPhone 14 в програмата за самостоятелен ремонт и сега предлага на всички желаещи оригинални резервни части. От друга страна, отварянето на iPhone 15 Pro Max и останалите смартфони на Apple от последно поколение показа, че новите компоненти „пускат корени“ и ремонтът не е толкова лесен, колкото преди.

Какви трудностите в ремонта на iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max?

Специалистите на iFixit току-що получиха достъп до търговските екземпляри на смартфоните от Apple от най-новата линия iPhone 15 и установиха, че при iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, достъпът до основната част от вътрешните компоненти се извършва през отделението на дисплея, докато при моделите iPhone 15 и iPhone 15 Plus, това изисква отделяне на задното стъкло от рамката. При двата по-стари модела, подобен ремонт увеличава риска от повреда на дисплея, дори ако това включва смяна на батерията. Дисплеят трябва да се отдели след нагряване и това увеличава риска от странични щети по кабелите за свързването му.

Попътно, специалистите на iFixit са установили, че вътре в iPhone 15 Pro наистина има модем Qualcomm Snapdragon X70 5G, който използва интелигентни алгоритми за оптимизиране на скоростта за трансфер на информацията. Както показаха първите тестове, този модем може да осигури увеличение на скоростта за пренос на данните с до 24%, в сравнение с iPhone 14 Pro. Потвърдено е и наличието на по-капацитивната батерия от 4422 mAh.

Оформлението на семейството iPhone 15, както обобщават експертите на iFixit, е станало по-удобно за ремонт, но Apple все още усложнява процедурата за независима смяна на компонентите, тъй като те изискват калибриране и валидиране на софтуера. По-специално, дори ако смените много компоненти между две идентични копия на iPhone 15 Pro Max — например, не можете веднага да получите работещо устройство, без усилията и намесата на техническата поддръжка на Apple.

В тази връзка, ентусиасти хакнаха софтуерната система на Apple и направиха възможно значително по-евтиното ремонтиране на ноутбуците Macbook.

Поради тази причина, смяната на дисплеи и прехвърлянето им между два еднакви iPhone 15 Pro Max доведе до частична загуба на функционалност. Същата технология Face ID например спря да работи, както и автоматичната настройка на яркостта на дисплея. Смяната на батерията или основната камера ви позволява да работите без ограничения, но постоянно се появява предупреждения за наличието на „подозрителни“ компоненти. Лидарът, селфи-камерата и свързаните с тях сензори изобщо не работят след смяна. Подмяната на високоговорителите и вибрационния мотор, както и на USB-C порта и съседните компоненти не създава проблеми. Системата за безжично зареждане, след смяна, също не работи без допълнителни манипулации с участието на техническата поддръжка на Apple.

Каква е оценката за ремонтопригодност на iFixit?

Общо взето, специалистите на iFixit оцениха възможността за ремонт на линията смартфони iPhone 15 на четири точки от десет, но това с оглед на перспективата за продажбата на оригинални резервни части за самостоятелна замяна и придружаващите сервизни инструкции. Между другото, семейството iPhone 14, в светлината на последните открития по скалата на iFixit, също спадна от седем на четири пункта, така че няма нужда да говорим за значителен напредък или влошаване в поддръжката спрямо предшествениците на смартфоните от серията iPhone 15.


source

Сподели: