September 26, 2023

Скъпи iPhone потребители, добре дошли в USB Type-C шоуто на Apple

Добре дошли в забавното USB-C шоу, скъпи притежатели на iPhone. Както се казва, по-добре късно, отколкото никога. Сега, когато най-накрая се присъединихте към това голямо семейство, последното парче от пъзела си дойде на мястото. И така, ето ни в едно прекрасно бъдеще с един универсален порт за всичко на света. Или?

Купуването на един чисто нов iPhone 15 означава, че вече можете да зареждате красивия си iPad, MacBook, Nintendo Switch и, разбира се, Android смартфоните на простосмъртните около вас с един и същ USB-C кабел. Край на трескавото търсене на Lightning кабел за вашия iPhone и край на унищожителните погледи на вашия Android приятел, когото по невнимание сте помолили да ви  даде назаем вашата външна батерия за зареждане.

Нещо повече, ако разполагате с подходящо зарядно устройство с достатъчно мощност, можете да го използвате за всички устройства с поддръжка на USB Power Delivery, включително гореспоменатите. За щастие, най-новият iPhone изглежда е напълно съвместим със зарядните устройства от предишните модели, които осигуряват поне 20 W. Когато търсите зарядно устройство за своя дългоочакван iPhone 15, няма да ви липсват алтернативи.

Нека не забравяме също, че USB-C не е само за пренос на данни и захранване. Не става въпрос и само за обратна съвместимост. USB-C може да се използва за свързване на външни дисплеи, за възпроизвеждане на аудиосъдържание и дори за свързване чрез Ethernet. Тези, които вече са потопени в екосистемата на Apple, ще могат да се възползват от тези възможности на най-новите iPad и MacBook, докато смартфоните от серията iPhone 15 за първи път могат да се похвалят с DisplayPort свързаност през USB-C.

Това е дългоочаквано удобство и тъй като вече сте в лодката на този USB-C порт, вече няма да се върнете към старите времена със зоопарка от куп различни конектори. Ако погледнете сегашната ситуация с USB-C обаче, можете да видите, че чисто физическата простота на използването на един стандарт се проваля от объркването и непрозрачността на спецификациите за всеки отделен случай. За съжаление Apple вече попадна в капана на USB-C, като последният iPhone 15 просто се превърна в нова нота в един като цяло нескопосан рефрен.

Въпреки че всички модели от серията iPhone 15 поддържат USB-C, има някои основни разлики, които потребителите трябва да имат предвид.

iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max предлагат отлични скорости на трансфер на данни до 10 Gbps през USB-C. Apple обаче нарочно или не погрешно го нарича USB 3. Възможността за трансфер на 10Gbps сега съответства на актуализираното наименование USB 3.2 Gen 2×1, което ще откриете в спецификациите на редица други устройства. Леко объркващо, нали? Но оттук объркването едва започва.

Това, което наистина ще обърка потребителите, е, че базовите iPhone 15 и iPhone 15 Plus поддържат само по-стария протокол – USB 2.0. Тази версия предлага скорост на трансфер на данни от едва 480 Mbps – 20 пъти по-бавна от тази на модела Pro. Въпреки факта, че всички телефони са оборудвани с USB-C, по-евтините варианти на iPhone 15 прехвърлят същите видеофайлове и други данни много по-бавно от Pro модела. Неприятно разкритие за тези, които са се скъпили за най-забележителния смартфон в света.

Ако това не е достатъчно, за да ви обърка, нека продължим. Apple поставя кабел от USB-C към USB-C с поддръжката на USB 2.0 в комплекта с всички най-нови iPhone-и. Да, да, точно така, iPhone Pro и iPhone Pro Max поддържат скорости за пренос на данни от 10 Gbps, но не и по кабела, който Apple предвидливо е поставила в кутията. Ще трябва да се сдобиете отнякъде със собствен кабел или да си купите правилния от Apple със съответното обозначение. Единственият проблем е, че компанията не е разписала ясно USB спецификациите на собствения си уеб сайт и много от нейните кабели поддържат само USB 2.0. Apple трябва да се подготви за потоци от отрицателни отзиви от страна на клиентите, защото в този случай се е провалила епично.

Преносът на данни обаче е само върхът на айсберга. Та-дааам!“ Клиентите отново ще трябва да минат на специфични фирмени кабели, за да постигнат съвместимост с всичките си продукти на Apple. Така например ще ви е необходим кабел, съвместим с DisplayPort, за да дублирате екрана на последния модел iPhone, а за да се радвате на свръхвисоките скорости на USB4 (40Gbps) на MacBook с M1, е необходим кабел, съвместим с USB4 или Thunderbolt. От своя страна iPhone 15 се зарежда с ниска мощност през почти всеки USB-C кабел, но за да заредите 100W MacBook Pro, ще ви е необходим 5A-съвместим кабел.

За щастие Apple не е добавила още по-голямо объркване с кабелите, за които се говори, че са сертифицирани по MFi (Made for iPhone/iPad). Свръхскъпите маркови кабели обаче помагат на компанията да изкара допълнителни пари от объркването на купувачите, които не разбират от какво точно се нуждаят, за да могат да се възползват максимално от новата си покупка.

Като цяло преминаването към USB-C, а оттам и по-голямото удобство, така или иначе е победа за собствениците на iPhone и ключ към една по-широка екосистема, която вече може да се съсредоточи само върху един тип конектор за аксесоарите и другите подобни (макар че MagSafe вече внася някои нюанси в този план). Apple обаче пропусна възможността да опрости използването на USB-C за своите фенове, като попадна в капана на объркването на спецификациите на порта и кабела. Този неприятен аспект означава, че по-късно, когато собствениците на iPhone се запознаят с плюсовете и минусите на USB-C, болестите на растежа няма да останат много назад.


source

Сподели: