юни 5, 2023

Слух: Видеокартите Nvidia RTX 5000 ще бъдат пуснати на пазара през следващата година и 2 пъти по-мощни

Няма да е лъжа, ако се каже, че серията RTX 4000 на Nvidia е една от най-разочароващите серии видеокарти, които някога са правени от компанията, но може ли нейният наследник, серията RTX 5000, да поправи това? Според слуховете, може да разберем това през следващата година.

С пускането на RTX 4080 12GB, разочароващата RTX 4060 Ti и цени, които не отговарят на увеличаването на производителността на поколенията, серията Ada Lovelace не беше най-големият триумф на Nvidia, ето защо компанията може би ще се радва да види как слуховете за наследника набират скорост.

По време на програмната презентация на Дженсън Хуанг на Computex тази седмица, главният изпълнителен директор спомена архитектурата Hopper Next. Nvidia по-рано пусна архитектурата Hopper за използване в центрове за данни, предприятия и изкуствен интелект. Според слуховете Hopper Next може да се използва и в геймърски видеокарти на компанията.

Каналът в YouTube RedGamingTech твърди, че Hopper Next е „Blackwell“ – кодовото име на следващата линия геймърски видеокарти на Nvidia. Според слуховете Hopper Next ще се използва в различни продуктови сегменти, включително графични процесори GeForce от серията RTX 5000, високопроизводителни изчисления (HPC) за изкуствен интелект и други корпоративни приложения.

Твърди се, че Blackwell ще предлага огромно увеличение на производителността в сравнение с Lovelace. При Blackwell се говори за подобрение от 2 пъти, а трасирането на лъчи вероятно ще бъде важен елемент за Nvidia както винаги.

Очаква се серията RTX 5000 да бъде базирана на 3-нанометров технологичен процес на TSMC, въпреки че Хуанг потвърди, че Nvidia може да използва и Intel за бъдещо производство. Главният изпълнителен директор заяви, че ранните резултати от тестовете на чип на Nvidia, произведен от Intel и базиран на следващото поколение технологичен процес са дали добри резултати и двете компании „оценяват процеса“ за това как най-добре да продължат напред.

Един интересен аспект на RTX 5000 е колко VRAM ще включи Nvidia в новото поколение видеокарти. Съвременните видеоигри изискват все по-голямо количество, а много карти от серията RTX 4000 бяха критикувани за оскъдното си количество VRAM, така че може би компанията ще премахне 8-габайтовите версии в средния клас. Иска ни се също така да се надяваме, че Nvidia ще преосмисли ценовата си стратегия, но това едва ли ще се случи.

Разбира се, датата на пускане на RTX 5000 е само слух, така че го приемайте с голяма доза недоверие.


source

Сподели: