юни 12, 2023

Собствениците на GeForce RTX 30 се натъкнаха на образуващи се пукнатини в графичните карти, но не всички са засегнати

Някои собственици на видеокарти от серията GeForce RTX 30 на Gigabyte се сблъскаха с проблем, който се изразява в спукана печатната платка на някои видеокарти на мястото на фиксатора, който държи ускорителя в PCIe слота. От по-ранни съобщения знаем, че производителят не признава такива случаи като гаранция, тъй като става дума за механична повреда на видеокартата и тук е трудно да се докаже, че собственикът на картата е използвал пълното комплектно оборудване за да избегне провисване.

Потребителят на Twitter, 0xcats, който има опит в проектирането на печатни платки, сподели мнението си относно този проблем и вероятната причина за него. Отзивите на потребителя, както и снимките, потвърждават, че платките на видеокартите се напукват на мястото на PCIe фиксатора. Тъй като съвременните видеокарти стават все по-големи и по-тежки с всяко поколение, тази област на печатната платка, след поставяне на видеокартата в PCIe x16 слота, е подложена на значително натоварване под тежестта на ускорителя. Това обаче е само част от проблема. Според 0xcats, основната причина може да е конструктивен недостатък в печатните платки на видеокартите Gigabyte.

Както посочва 0xcats, Gigabyte са избрали да направят печатните платки на своите графични карти с по-висок изрез за PCIe фиксатора, като ефективно превръщат тази малка част от платката във второстепенна точка за огъване. На снимката по-долу специалистът е отбелязал зоната на най-голяма деформация, която обхваща областта на отвора за монтаж на елемента за закрепване на охладителната система към печатната платка. Тук няма никакво откровение, според 0xcats, тъй като това е добре документиран проблем, за който разработчиците на печатни платки знаят от години.

Защо инженерите на Gigabyte решиха да направят изреза за PCIe фиксатора по-голям от стандартния е въпрос, който трябва да намери отговор. Според 0xcats, производителят може да е предприел тази стъпка, защото е предположил, че стабилността на конструкцията може да бъде компенсирана от по-високите ключалки на PCIe слота на съвременните дънни платки. Всички предоставени от потребителя снимки на спукани платки имат едно общо нещо: появяват се пукнатини в областта на монтажния отвор около охладителната система на видеокартата, която отговаря за охлаждането на паметта и закрепването на задната притискаща плоча на GPU. Според 0xcats това е резултат от пренапрежение на най-тясната част на печатната платка.

Печатните платки са направени от множество слоеве, всеки от които съдържа писти за предаване на сигнали между отделните компоненти на видеокартата. Дори леко огъване на печатната платка може да счупи тези писти. Според 0xcats, печатните платки имат няколко потенциални области на счупване. Основните са в зоната на GPU, както и монтажните отвори на охладителната система. Колкото по-далеч от монтажните отвори е разпределено теглото на ускорителя, толкова по-голяма е вероятността от огъване.

Розовата линия подчертава зоната на най-вероятното огъване на видеокартата. Синьото показва високия изрез на PCIe фиксатора

За да разреши проблема с пукането на печатната платка, 0xcats излезе с няколко идеи. Първо, от зоната на PCIe фиксатора трябва да бъдат премахнати всички критично важни писти за предаване на сигнали. Необходимо е още до минимум да се сведе прореза на самия фиксатор, за да се увеличи опорната площ и да се подсилят всички слоеве от областта на печатната платка около самия фиксатор.

Много съвременни видеокарти се доставят с комплектни поставки, предназначени да предотвратят увисването на ускорителя. Според 0xcats тези допълнения не са толкова ефективни, колкото специалните скоби, които бяха монтирани в задната част на големите модели видеокарти преди няколко поколения и използваха елементи от компютърната кутия като опорна точка, което гарантираше по-сигурно фиксиране на видеокартата.

Между другото, същият Gigabyte наскоро пусна обновения модел GeForce RTX 4090 WindForce V2 24G, който пристига с комплектен държач на видеокартата от нов формат.

За разлика от други държачи, които обикновено се монтират в долните разширителни слотове на корпуса под видеокартата или са направени във вид на стойки, държачът на GeForce RTX 4090 WindForce V2 24G е прикрепен към отворите на дънната платка.


source

Сподели: