October 5, 2023

Сравнение на камерите на iPhone 15 Pro Max и Samsung Galaxy S23 Ultra

Всяка есен на пазара се появяват новите iPhone-и и всяка есен задължително се прави сравнение между тях и серията Galaxy S на Samsung. Това са двете най-високопрофилни серии флагмански телефони на пазара с най-широка глобална наличност и за повечето хора, които влизат в магазин в търсене на нов флагмански телефон, двете опции ще бъдат iPhone 15 Pro Max и Samsung Galaxy S23 Ultra.

И тъй като камерите на смартфоните стават все по-добри и по-добри – и вероятно това е най-голямата причина хората да се насочат към тези Ultra/Pro Max устройства – съвсем естествено е да разгледаме наистина отблизо камерите на тези две устройства от най-висок клас. От XDA извършиха това сравнение между камерите на двата смартфона.

Основна камера

iPhone 15 Pro Max разполага със същият сензор Sony IMX803, с който е снабден iPhone 14 Pro Max, но той получава нов ISP и конвейер за обработка на изображения. Въпреки, че все още е 48МР камера, iPhone 15 Pro Max вече ще прави две снимки при всяко натискане на копчето за снимка: 48МР снимка с пълна разделителна способност и 12МР снимка след което ще комбинира двете изображения за 24МР изходно крайно изображение. Този процес е доста различен от този при други смартфони, включително Galaxy S23 Ultra, които снимат или в пълна резолюция, или в двоен формат. За камерата на S23 Ultra Samsung въведе самостоятелно разработен 200MP сензор за изображения, който снима предимно снимки тип „9 в 1“.

Размерите на двата сензора за изображения са почти идентични – 1/1,28 инча за iPhone и 1/1,3 инча за Samsung, но S23 Ultra има по-бърза бленда f/1,7 в сравнение с f/1,8 на iPhone. Нека да разгледаме първото изображение, заснето от експертите на XDA.

Двете изображения показват разликата в науката за цветовете между Apple и Samsung, която датира от години. Снимката на iPhone 15 Pro Max е по-топла и пресъздава малко по-реалистично тоновете на кожата на експертите от XDA, особено ако увеличим лицето на мъжът в преден план, текстурата на кожата му просто изглежда малко по-„истинска“ от снимката на Samsung. Ще забележите също така, че светлините са по-добре експонирани в снимката с iPhone, отколкото в снимката на Samsung.

100% изрязване: Изображението на iPhone е по-голямо поради изхода от 24MP спрямо 12MP на Samsung. Ако разгледаме други части на кадъра, изображението на iPhone е малко по-остро и показва по-силно боке във фона.

В снимката на Samsung няма абсолютно нищо лошо – тя все още изглежда добре, но изображението на iPhone е малко по-добро във всички малки области, които имат значение. Сега нека преминем към по-предизвикателни условия на осветяване: снимане срещу задна светлина с много сенки.

И на двете снимки устройствата се справят добре с динамичния диапазон, експонират сцената близо до прозореца, без да прегарят светлините и поддържат сенчестата част на стаята на необходимото ниво на тъмнина. Отново, изображението на iPhone е по-добро отражение на реалното осветление, а ако се приближим и погледнем през прозореца, можем да видим, че изображението на iPhone експонира малко по-добре и сградата отсреща.

При преминаване към изображения при слаба светлина историята е същата: снимката на iPhone просто има малко по-добра експозиция от снимката на Galaxy S23 Ultra. Въпреки това, снимката на S23 Ultra е малко по-остра и с по-малко шум вероятно поради наличието на повече пиксели за създаване на снимка в двоен формат.

Ако разгледаме още една извадка, експозицията на iPhone отново е ясно по-добра от тази на Galaxy S23 Ultra, който има склонност да улавя твърде много светлина.

Обектив и зуум

В тази категория нямаше да има състезание през изминалите години, тъй като през последните 3 години смартфоните Galaxy S Ultra имаха най-гъвкавата система за мащабиране, докато камерите в iPhone бяха в най-добрия случай средни в това отношение, но iPhone 15 Pro Max се сдобива с нов обектив с 5-кратно увеличение, който използва технология, подобна на перископна леща. Въпреки това, това все още няма да е най-прякото сравнение, защото новият iPhone има само един 5Х обектив, докато Samsung има комбинация от 3Х и 10Х.

Първият набор от снимки на фотограф, който държи истински телефото обектив, използва новото 5-кратно увеличение на iPhone срещу 10-кратното увеличение на Samsung, поради което последното е с по-тясна рамка. Можем да видим, че 5-кратното увеличение на iPhone е голямо подобрение в сравнение с предишните снимки с увеличение на iPhone, като създава малко по-естествено боке, но все още не може да се сравнява с 10-кратния обектив на S23 Ultra. Ако наберем действителния размер, можем ясно да видим, че 10Х снимката на Samsung все още е по-остра от 5Х снимката на Apple.

В следващия набор от снимки iPhone ефективно направи цифрово увеличение срещу оптичното увеличение на Samsung. Резултатите са приблизително такива, каквито очаквате, с ясна победа в полза на S23 Ultra.

Сега преминаваме към обратния тест, при който цифровото увеличение на Samsung се противопоставя на оптичното увеличение на iPhone. По-долу е изображението с 5-кратно увеличение. Очевидно iPhone го е заснел с вградения си 5Х обектив, но S23 Ultra трябва да използва цифрово изрязване от 3Х телеобектив. Като се имат предвид обстоятелствата, снимката на S23 Ultra не е лоша, но изображението на iPhone очевидно е победител.

По принцип е невъзможно да се направи „справедлив“ тест за директно увеличение, тъй като смартфоните имат различни диапазони на оптично увеличение, но това, че S23 Ultra има два оптични обектива за 3Х и 10Х, му дава по-голяма гъвкавост и в крайна сметка S23 Ultra вероятно ще спечели всяко сравнение на увеличението с изключение на 5Х.

Портрети

Един от проблемите на iPhone 15 Pro Max с един обектив с 5-кратно увеличение е, че фокусното му разстояние от 120 милиметра е твърде голямо за снимки в портретен режим, така че за първи път от години портретният режим на iPhone се заснема с основната камера, с изрязване в сензора. Междувременно Galaxy S23 Ultra може да използва вградения си 3Х телеобектив за портрети.

Разпознаването на ръбовете (фалшивото боке, създадено около обекта) е малко по-добро при iPhone – ако се вгледате внимателно, можете да видите, че S23 Ultra прави малки грешки около косата на този мъж, но тъй като S23 Ultra снима със специален обектив, той има по-остри детайли от iPhone, който тук прави значително цифрово увеличение/изрязване.

В снимката на Galaxy S23 Ultra има и по-добра компресия на фона, тъй като заснемането се извършва с истински телефото обектив. Samsung печели този кръг. Следващият ход на Apple, за да създаде наистина добре развита система от камери, е да постави 4 камери в следващия си флагман (може би слуховете за Ultra?) с късо и дълго увеличение.

Ултраширокоъгълна

iPhone 15 Pro Max и Galaxy S23 Ultra не направиха промени в своите ултраширокоъгълни камери, като използват хардуер от последните няколко поколения, но значително подобрената обработка на изображенията на Apple се вижда във всички снимки по-долу, със забележимо по-добра експозиция.

При слаба светлина решението на iPhone да запази снимката по-тъмна, вместо решението на Galaxy S23 Ultra да се опитва изкуствено да вкара светлина доведе до драстично различни снимки. Въпреки, че на пръв поглед изображението на Galaxy S23 Ultra може да е по-подходящо за Instagram, изображението на iPhone запазва много повече детайли, ако се вгледате внимателно.

Селфи камера

Тук селфи камерата на iPhone е наравно с тази на Galaxy S23 Ultra, като създава добри цветове, динамичен обхват и тонове на кожата.

Селфи камерите на Galaxy S23 Ultra са известни с това, че се опитват твърде много да добавят филтри за красота, и макар че южнокорейският технологичен гигант намали това начинание, старите навици умират трудно.

Видео

По-долу може да видите видеоклипове, заснети от двата смартфона в нормален режим и в режим на портретно видео. Тук категоричен победител е iPhone, който е кралят на видеокамерите от десетилетие и все още държи короната. Видео възможностите на Galaxy S23 Ultra са много добри и са сред най-добрите в Android, но комбинацията от стабилизация и настройка на осветлението и експозицията в реално време на Apple е несравнима в мобилното пространство.

И така, кой смартфон има по-добра камера?

Galaxy S23 Ultra печели убедително само в две категории: портрет и снимки със зуум. Иначе iPhone 15 Pro Max печели във всяка друга област, включително всички основни режими като основна камера, селфита и видео. Новата 24МР обработка и обективът за увеличение се комбинират, за да издигнат мобилната фотография в iPhone с няколко нива нагоре.

Камерата на Samsung все още е много способна, но iPhone 15 Pro Max е малко по-напред. Добрата новина за Samsung e, че до излизането на S24 Ultra на пазара остават само два месеца. Ще видим дали тогава Samsung ще успее да настигне или надмине iPhone 15 Pro Max.


source

Сподели: