юли 4, 2023

Станаха известни плановете на AMD за развитието на своите сървърни процесори

През следващата година AMD ще представи на пазара ново поколение сървърни процесори EPYC, известни под кодовото име Turin. Производителят на чипове не само ще ги прехвърли към микроархитектурата Zen 5, но и ще увеличи броя на кристалите под капака, за да могат да се сдобият с рекорден брой ядра. Между другото, консумацията на енергия на EPYC Turin също ще бъде впечатляваща – според предварителната информация „апетитът“ на топ чипа достига 600 вата. Но средната консумация на ядро е рекордно ниска.

Новото поколение AMD EPYC ще включва три класа сървърни процесори. Обикновеният EPYC Turin ще получи 16 чиплета Zen 5 и ще предлага общо 128 ядра/256 нишки с 512 мегабайта L3 кеш. Самите чиплети ще се произвеждат чрез 4nm технологичен процес в заводите на TSMC. Фамилията Turin-X, както може лесно да се досетим, ще включва процесори с увеличен L3 кеш. Те също се характеризират с конфигурация от 128 ядра/256 нишки, но в същото време обемът на L3 кеша ще се увеличи до 1536 мегабайта.

AMD подготвя серия процесори EPYC Turin с архитектура Zen 5c специално за облачни услуги. Те ще заменят чиповете EPYC Bergamo, които бяха представени миналия месец. Новите процесори разполагат с дузина 3nm Zen 5c чиплета под капака, а флагманските процесори ще предлагат общо 192 ядра/384 нишки и 384 мегабайта кеш памет от трето ниво. Повече подробности за новите продукти вероятно ще има към края на тази година или в началото на следващата.


source

Сподели: