юли 19, 2023

Стартираха продажбите на GeForce RTX 4060 Ti 16GB, но на купувачите се предлага на сляпо – липсват ревюта на устройството

Днес официално стартираха продажбите на видеокартата GeForce RTX 4060 Ti с 16 GB видео памет. Тъй като пуснатата по-рано версия с 8 GB памет получи много нелицеприятни отзиви от страна на тестерите и не предизвика потребителския интерес, NVIDIA реши да пусне версията GeForce RTX 4060 Ti 16GB без официално участие на медиите. В резултат на това, днес не бяха публикувани и ревюта на устройството. Разбира се, това намерение на NVIDIA беше публикувано и по-рано.

Производителят просто не изпрати новите образци за тестване и ревюта. Партньорите на компанията също категорично отказаха исканията на пресата да им се изпратят съответните версии на GeForce RTX 4060 Ti 16GB. Тестерите и блогърите трябваше да закупят видеокартата за своя сметка, ако искат да публикуват ревюта за нея. Според портала TechPowerUp, той се е обърнал към няколко производителя на видеокартата, но всички са отказали да предоставят тестов образец на RTX 4060 Ti 16GB за написването на ревю. Нещо повече, NVIDIA изглежда са положили усилия, за да гарантират, че никой от доставчиците не е получил необходимата версия на драйвера с поддръжка на новата карта, преди действителното ѝ пускане в продажба. По този начин беше просто невъзможно да се подготвят предварително ревютата.

Обърнете внимание, че технически продажбите на видеокартата наистина започнаха, но купувачите на продуктовите страници в много популярни западни магазини най-често се посрещат с бележки „изчерпана“ или „скоро ще бъде в продажба“, отбелязва TechPowerUp.

Спомнете си, че GeForce RTX 4060 Ti 16GB се различава от базовия модел само с два пъти по-голямата си видео-памет, но същевременно запазва 128-битовата си шина. Устройството е базирано на графичния процесор AD106-350 с 4352 CUDA-ядра. Обявената консумация на енергия на видеокартата, противно на очакванията, е все същата — 160 вата. В продажба обаче ще бъдат пуснати и модели с по-висок TDP. Картата използва само осем линии PCIe 4.0. Ускорителят няма да бъде пуснат в референтната версия Founders Edition.

Забележително е, че дори собствения график за вътрешните тестове на игровата производителност на NVIDIA показва, че разликата в полза на „новата“ карта се вижда само в две от десет тествани игри. Става дума за A Plague Tale: Requiem и римейка на Resident Evil 4. В първия случай, увеличението на производителността е посочено, като се вземе предвид технологията за генериране на кадри Frame Generation, а във втория е без нея.

Имайте предвид, че препоръчителната цена за RTX 4060 Ti 16GB е $100 по-висока от $499 за 8GB модел. Според TechPowerUp, цените на картата в магазините са още по-високи, в зависимост от производителя и използваната охладителна система.


source

Сподели: