май 10, 2024

Стратегията на Apple се отплати: продажбите на iPhone в Китай нараснаха за първи път от месеци насам

През месец март продажбите на iPhone в Китай са се увеличили с около 12%. Това стана вследствие на официалното намаляване на цените от страна на Apple и на търговците на дребно от трети страни.

Данните са в ярък контраст със спада от 37% на продажбите на iPhone през първите два месеца на 2024 г. Това показва, че стратегията на Apple за ограничаване на спадащите продажби на китайския пазар е започнала да дава резултати.

Според доклада от месец март на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии, на годишна база доставките на смартфони от чужди брандове са нараснали до 3,75 млн. броя. ПО-голямата част от тях са продукти на Apple. Но въпреки възстановяването на продажбите през март, общите продажби на мобилни телефони с чуждестранна марка през първото тримесечие на 2024 г. все още са с 27 % по-малко.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук спомена по време на неотдавнашна пресконференция, че бизнесът с iPhone в континентален Китай е нараснал. Въпреки че не разкри повече подробности, изявлението е в съответствие с ръста на доставките.

Китайският пазар все още представлява 18% от нетните продажби на Apple. Китай е не само ключов пазар за iPhone. Но и основна част от глобалната производствена мрежа на Apple, така че световните инвеститори следят внимателно пазарните резултати.

source

Сподели: