юни 21, 2023

С помощта на ChatGPT бе създадена по-голямата част на нов процесор

Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк (NYU) са разработили чип без използване на специализиран език за описание на хардуера (HDL). Този чип е разработен от изследователския екип с помощта на ChatGPT. На чатбота са били описани елементите на обикновен стандартен английски език, като са били използвани общи думи и термини, а ChatGPT е изготвил съответното решение.

Чипът не е цялостен пълноценен процесор и представлява елемент от него. Засега това е логическа схема с нова 8-битова микропроцесорна архитектура, базирана на акумулатори – регистри памет, в които се съхраняват резултатите от междинните изчисления до завършване на основните.

Създаването на процесорите се извършва на няколко етапа. Един от тези етапи включва превод на конвенционалния език (на английски език), описващ чипа и неговите възможности, на HDL, представящ действителната геометрия, плътност и общо разположение на различните елементи в чипа, необходими за ецването на процесора. В новото изследване ChatGPT помага на инженерите да прескочат етапа на HDL.

Специалистите са използвали различни големи езикови модели (LLM) за работа върху 8 примера за проектиране на хардуер. Те са работили върху проекта с помощта на конвенционален език и на HDL (Verilog). Резултатът от проучването е първият HDL, който е изцяло генериран от изкуствен интелект. Изследването показа, че ИИ, освен за генериране на код на различни езици за програмиране, може да се прилага и при проектирането на хардуер.


source

Сподели: