October 3, 2023

Тайвански компании помагат на Huawei в създаването на заводи за чипове в Китай, въпреки санкциите на САЩ

Според представители на браншовата асоциация на производителите на полупроводници SIA, китайската компания Huawei в условията на многогодишните санкции от страна на САЩ и техните съюзници тайно разработва собствена мрежа от предприятия на територията на Китай, които ще могат да ѝ доставят необходимите полупроводници. Според Bloomberg дори тайвански компании помагат на Huawei в някои от тези проекти.

За никого не е тайна, че отношенията между Китай и Тайван, който властите на първата държава смятат за част от своята територия, далеч не са идеални. Непокорният остров се ползва със закрилата на САЩ и през последните 30 години постигна значителен напредък в разширяването на производството на полупроводникови компоненти. На него се намират по-голямата част от съоръженията на най-големия в света производител на чипове – TSMC.

През август тази година журналисти на Bloomberg, които наблюдаваха редица строителни обекти в близост до родния за Huawei китайски град Шънджън, откриха наличието на китайски подразделения на тайвански компании, както и на френската компания Air Liquide, която доставя технически газове. Представителите на последната успяха да декларират, че дейността ѝ в Китай е напълно съобразена с изискванията на САЩ за контрол на износа, и че тя не доставя на китайските си клиенти нищо, което е забранено от американското законодателство.

Поне три тайвански компании са забелязани на строителната площадка на Pengxinwei (PXW), която миналата година попадна под санкциите на САЩ. Китайското подразделение на Topco според съобщенията официално е потвърдило участието си в проекта PXW, но е подчертало, че изгражда система за филтриране на отпадни води – дейност, която не е обхваната от санкциите на САЩ. Министърът на икономиката на Тайван заяви в изявление за Bloomberg, че властите на острова ще проучат спецификата на дейността на 4 тайвански компании, които са били забелязани на строителни обекти в Китай. От своя страна Министерството на търговията на САЩ добави, че продължава да проучва причините за напредъка на Huawei в областта на полупроводниковите компоненти в условията на чуждестранни санкции.

Тайванска строителна компания заяви, че сътрудничеството ѝ с китайската SwaySure не е обект на санкции. Някои представители на тайванската академична общност побързаха да мобилизират своите сънародници да жертват сигурността на тайванския народ заради печалбите в Китай, но икономическите връзки между двете страни бяха силни и преди, така че не може да се твърди, че тайванските компании в Китай сега действат с някакви злонамерени намерения.


source

Сподели: