October 30, 2023

Такова отмъщение заради санкциите? Смартфоните на Huawei отбелязват приложението Google като вирус

Потребители на смартфони от Huawei и Honor започнаха да се оплакват от странното поведение на своите устройства в различните форуми и социални мрежи. Ако се съди по съобщенията, потвърдени със скрийншоти, смартфоните на тези производители са започнали да маркират приложението Google като зловреден софтуер.

Телефоните съобщават, че „приложението е заразено“ с вирус, наречен TrojanSMSMS-PA. В забележка с подробности се казва, че приложението има възможност да изпраща SMS съобщения без съгласието на потребителя, като компрометира чувствителната информация в устройството. Предупреждението завършва с думите:

„Препоръчваме ви незабавно да го деинсталирате“.

Другите антивирусни приложения, като Norton и Sophos, не откриват въпросното приложение като злонамерено. Към момента на излизане на новината Huawei не е реагирала на ситуацията. Най-вероятно става въпрос за обикновена софтуерна грешка.

Само че, както много хора имаха възможност да разберат, приложенията на Google вече официално са недостъпни за смартфоните на Huawei поради наложените от САЩ санкции. Има обаче много обходни начини за стартиране на услугите и приложенията на Google, както и на самото приложение с име Google.

Изданието AndroidHeadlines допълва, че засега не е известно дали това предупреждение се появява на мобилните устройства, които използват онлайн услугите на Google, или пък на такива, които не ги използват. Съветът на специалистите е приложението да се премахне и да се инсталира наново, но това не винаги помага и инсталацията си остава невъзможна.


source

Сподели: