май 15, 2024

Твърде странно: броят на нежеланите обаждания от непознати номера в Русия рязко се е увеличил

С 20% повече, отколкото преди една година.

Екипът на Yandex публикува статистически данни за работата на собствения си автоматичен идентификатор на повикващия (АОН – Автоматично Определяне на Номера). От януари тази година Yandex АОН е регистрирал 530 милиона обаждания от непознати номера, включително в месинджърите.

При повече от половината от тях – 302 милиона, или 57% – услугата ги идентифицира като нежелани и предупреждава потребителите за тях. Почти 25 милиона обаждания системата АОН блокира автоматично – за тези, които са включили тази функция.

Yandex заяви:

„Ако сте забелязали, че има повече обаждания от непознати номера, не сте си въобразили. От началото на годината нашият идентификатор на повикванията е регистрирал около 530 милиона такива обаждания. Това е с 20% повече, отколкото преди една година“.

Най-силно се е увеличил броят на обажданията от измамници – с 19%. Със 7% повече са били предложенията за банкови услуги и с 5% повече предложенията за застрахователни услуги. В същото време е имало с 38% по-малко обаждания, предлагащи различни небанкови финансови услуги, и с 29% по-малко обаждания, предлагащи комуникационни услуги.

Една от най-популярните измамни схеми е, когато хората получават обаждания от името на мобилни оператори и им се предлага удължаване на договора, за което от тях се иска да дадат код от SMS. Друга често срещана схема са обажданията във Viber или WhatsApp от номера, които изглеждат като телефони на известни компании. Използвайки тази схема, измамниците добавят в профилите си в месинджъра и лога на популярни уебсайтове, на които хората са склонни да се доверяват

source

Сподели: