юли 23, 2023

Тестове показаха, че процесорът AMD Epyc 9684X осигурява невероятна HPC производителност

AMD най-накрая стартира продажбите на процесорите Epyc Bergamo и Genoa-X, а популярното издание Phoronix публикува първите резултати от тестовете на тези нови продукти.

Въз основа на многобройни тестове се оказа, че процесорът от фамилията Genoa-X изпреварва останалите. По-точно, това е флагманският 96-ядрен Epyc 9684X с над 1 GB кеш памет от трето ниво.

Чувствително изостава 128-ядреният Epyc 9754 от фамилията Bergamo с ядра Zen 4C. В същото време този процесор изостава съвсем леко от обикновения 96-ядрен Epyc 9654 без 3D V-Cache памет.

 

Вижда се, че процесорите на Intel не просто изостават: те са решения от напълно различен клас или от различно поколение. Най-добрите от тях – Xeon Max 9480 с 56 ядра и Xeon Platinum 8490H с 60 ядра – са много далеч назад от върховите новости на AMD. Тези процесори могат да се конкурират само с последното поколение, представено от чипа Epyc 7773X. Да, процесорите на Intel имат по-малко ядра, но не това е от значение за клиентите, а съотношението между цена, производителност и енергийна ефективност.

Що се отнася до последните, както може да се види, новите продукти на AMD също се представят отлично. В абсолютни стойности те консумират приблизително същата енергия като процесорите на Intel, но предлагат много по-висока производителност.

В крайна сметка рецензентите твърдят, че Epyc 9684X е един от най-добрите процесори, които Phoronix е проучвал през изминалите 19 години.


source

Сподели: