септември 22, 2023

Тестове показват, че iPhone 15 Pro Max може и да не се справя толкова добре с AAA игри

По време на събитието по представянето на новите iPhone-и Apple изглеждаше нетърпелива да изтъкне способността на iPhone 15 Pro да се справя с ААА игри, като нарече устройството „следващото поколение мобилен гейминг“. От Купертино твърдят, че iPhone 15 и 15 Pro Max могат да работят с големи, висококачествени игри като Assassin’s Creed Mirage, Resident Evil 4 Remake и дори Death Stranding с хардуерно ускорено трасиране на лъчи.

Всички тези и други заглавия ще получат собствени версии за iOS, но може ли iPhone 15 наистина да се справи с такива натоварващи игри? Отговорът не е просто „да“. Wccftech отбелязва, че в изтеклите преди пускането на пазара тестове Geekbench 6, A17 Pro на iPhone 15 Pro има само едноцифрено предимство пред A16 Bionic. По-новите бенчмаркове показват, че A17 е със значително по-добро 20-процентно подобрение спрямо A16. Това изглежда скромно, но може да е достатъчно за задвижване на ААА игра.

Както и се оказва, това е достатъчно, за да играете игра като Resident Evil Village, но не и без някое „мускулесто“ решение за външно охлаждане. Китайският хардуерен рецензент Geekerwan извърши обширни тестове с iPhone 15 Pro Max и разкри, че той изпитва екстремно термично дроселиране, като по време на бенчмарк температурата на повърхността достига 48°C.

Apple твърди, че A17 Pro е четири пъти по-бърз от A16 Bionic при изпълнение на задачи по трасиране на лъчи. Тази хвалба може и да е валидна за кратък период от време, но при гейминг сесия за повече от няколко минути устройството се нагрява дотолкова, че се задейства термален тротлинг, който води до спад на кадрите в секунда от средата на 40 до около 30 кадъра в секунда, докато устройството изпълнява Resident Evil Village.

Въпреки, че тази новина е донякъде разочароваща, все още е рано да се твърди, че iPhone 15 pro няма да работи добре с игри от категория ААА. Основната причина е, че играта RE Village, която Geekerwan използва в своите тестове не е официалната версия за iOS, като тя дори все още няма твърда дата на пускане на пазара. Той я е прехвърлил на устройството, като вероятно я е стартирал чрез емулатор, което не е сравнение едно към едно.

Предполага се, че Capcom ще направи доста оптимизации за официалното издание за iOS. Както знаем, оптимизацията е важна част от разработването на игри за всяка платформа, включително за компютри от висок клас. Това е разликата между играта, която се мъчи, и играта, която върви гладко като по вода. Например, силно оптимизираната игра Genshin Impact вървеше на A17 Pro с гладка скорост от 59,1 кадъра в секунда. За съжаление това е само малко по-добре от A16 Bionic, който може да я изпълнява с 56,5 кадъра в секунда.


source

Сподели: