September 20, 2023

Това никога не се беше случвало: корпусът на iPhone 15 Pro е само частично изработен от титан

По време на презентацията на новите iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max, Apple обърна особено голямо внимание на използването на титан, който често намира приложение в космическата индустрия. Оказа се обаче, че не целият корпус на смартфоните е изработен от този ултраздрав метал.

Кои части от корпуса на iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max са титанови?

Както се оказва, само външната рамка е изработена от титан, докато цялата вътрешна част е направена от 100% рециклиран алуминий. Apple обаче нямаше да е Apple, ако не беше измислила нещо подобно. И така, за да свърже тези два метала, компанията е прибягнала до уникална технология за дифузия в твърдо състояние, използвана за първи път в индустрията.

По каква технология е изработен корпусът на смартфоните от последно поколение?

Apple е използвала термо-механичен процес, за да комбинира титан и алуминий с невероятна здравина. Въпреки това, титанът все още запазва уникалната си текстура, която се постига чрез многоетапен процес, състоящ се от прецизна машинна обработка, шлайфане, почистване и бластиране. Компанията също е използвала и PVD-покритие, което включва разпръскване на титанови молекули с повишена устойчивост на износване, за да осигури допълнителна защита при боядисване на метала.

Твърди се, че целият процес на производство на корпуса за iPhone 15 Pro, включително и боядисването, е отнело около 14 часа.


source

Сподели: