септември 15, 2023

Топ 7 на най-добрите нови функции в серията iPhone 15

Четири от най-вълнуващите смартфони на 2023 година вече са факт – Apple представи iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max.

По-долу ще откриете седемте най-добри нови функции на iPhone 15 – в много случаи това са неща, за които Apple вече е рекламирала и във всички случаи те се нареждат сред основните причини да обмислите да вземете телефон от серията iPhone 15.

1. iPhone най-накрая има перископна камера

Производителите на смартфони, освен Samsung бавно възприемат перископните камери, които представляват вид дизайн на обектива, позволяващ оптично увеличение на по-голямо разстояние, отколкото типичната телефото камера.

По този начин, докато Samsung предлага 10x оптично увеличение в своите смартфони Galaxy Ultra от няколко поколения, Apple се придържа към 3x, тоест, досега.

Въпреки, че все още не може да се сравнява с 10-кратното оптично увеличение на Samsung, iPhone 15 Pro Max има поне камера с 5-кратно оптично увеличение, което ви позволява да приближавате много повече от 3-кратното увеличение на неговия предшественик.

Това ще бъде идеално за правене на снимки на животни, високи части на сгради и други неща, до които не можете лесно да се доближите.

2. USB-C вместо Lightning

Може би най-очакваната промяна в серията iPhone 15 беше преминаването към USB-C. Европейският съюз е постановил, че производителите на електроника трябва да направят тази промяна до 2024 година, но въпреки че това може да не е бил избор на Apple, USB-C е най-добрата нова функция и се представя от компанията като иновация.

Това преминаване означава, че ще можете да използвате един и същ кабел за повечето неща, тъй като по-голямата част от другите джаджи, захранвани с батерии използват USB-C – както и последните iPad-и и MacBoo-ци.

USB-C също така потенциално позволява много по-високи скорости на пренос на данни, въпреки че само iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max се възползват от това с поддръжка на 10Gbps скорости.

3. И четирите модела получават Dynamic Island

Вероятно водещата функция в серията iPhone 14 беше динамичният остров, който замени многократно оспорваният „ноч“ с нещо наистина полезно и различно, но първоначално тази функция беше ексклузивна за смартфоните 14 Pro и 14 Pro Max.

Сега обаче всеки модел iPhone 15 разполага с Dynamic Island, така че не е нужно да купувате iPhone 15 Pro или iPhone 15 Pro Max, за да получите това вълнуващо подобрение.

4. „Екшън“ бутонът

Една от функциите, които са ексклузивни за моделите iPhone 15 Pro и 15 Pro Max е „екшън“ бутонът, който се намира на мястото, където преди това се намираше превключвателят за изключване на звука.

Ако искате просто да заглушавате и изключвате звука на телефона както при предишния превключвател, с този бутон можете да направите това, но също така той може да се персонализира, така че можете да го настроите да задейства множество други функции, като включване и изключване на фенерчето или стартиране на камерата.

Това е много по-полезна функция от добре познатия превключвател за изключване на звука и е от нещата, за които ще се чудите защо не са били добавени преди години и защо в стандартните модели го няма.

5. Голям ъпгрейд в камерата за iPhone 15 и iPhone 15 Plus

Въпреки, че основният ъпгрейд на камерата за серията iPhone 15 вероятно е перископната камера на iPhone 15 Pro Max, iPhone 15 и iPhone 15 Plus също получиха голям ъпгрейд, като те вече разполага с 48MP основен сензор, който замени 12MP сензор на техните предшественици.

Той е в състояние да прави снимки с много по-висока резолюция от камерата на iPhone 14 и iPhone 14 Plus. Apple твърди, че снимките, направени с тези нови смартфони би трябвало да са по-добри в почти всички сценарии, включително за портретен режим и в условия на слаба светлина.

6. Телефотокамера без телеобектив

48-мегапикселовата камера на iPhone 15 и iPhone 15 Plus не само е подобрена по отношение на мегапикселите, но също така служи и като телефото камера, тъй като може да прави снимки с оптично качество и 2-кратно увеличение при 12 МР.

Това означава, че за първи път в iPhone, който не е Pro имате три задни камери, включително телефото. Разбира се, технически това все още са само два обектива, но това значително повишава гъвкавостта на камерата на iPhone 15.

7. Свръхмощен нов чипсет в iPhone 15 Pro и 15 Pro Max

Докато iPhone 15 и iPhone 15 Plus са наследили A16 Bionic от линията iPhone 14 Pro и 14 Pro Max, iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max се захранват от нещо ново.

Наречен A17 Pro, това е най-новият чипсет на Apple за смартфони и осигурява до 10% по-висока производителност на процесора, предлага 20% по-бърз графичен процесор и дори има възможност за хардуерно ускорено трасиране на лъчи, което би трябвало да осигури впечатляваща графика в бъдещите игри за iOS, а производителността на Neural Engine, който управлява интелигентните функции на iPhone е удвоена.

Някои от тези цифри са по-впечатляващи от други, но една година след пускането на пазара A16 Bionic все още лесно съперничи на най-добрите чипсети в телефоните с Android, така че A17 Pro би трябвало да е истински звяр.


source

Сподели: