юли 8, 2023

Убиецът на батерията: Kак 5G връзката изтощава батерията на смартфона ви

Последните данни на Ookla показват, че 5G консумира повече енергия от 4G, независимо от процесора на смартфона ви. Чиповете Snapdragon на Qualcomm са най-ефективни, докато чиповете Exynos на Samsung са най-неефективни. Тестовете на други лаборатории, като например ViserMark Lab са съгласни с данните: има въздействие върху живота на батерията с около 10% повече потребление на енергия при използването на 5G в сравнение с 4G.

Защо 5G консумира повече енергия от 4G?

Има няколко причини, поради които 5G консумира повече енергия от 4G връзката. Първо, вълните на 5G са с по-къса дължина на вълната от вълните на 4G, което означава, че за предаването им е необходима повече енергия. Второ, 5G мрежите все още са в процес на разработване, така че те не са толкова ефективни колкото 4G мрежите.

Колко повече енергия консумира 5G връзката?

Количеството енергия, което консумира 5G връзката зависи от редица фактори, включително вида на смартфона, начина по който го използвате и силата на 5G сигнала. Като цяло обаче 5G може да използва до 10% повече батерия от 4G връзката.

Как да намалите влиянието на 5G връзката върху батерията на вашият смартфон

Изключете 5G връзката когато не я използвате: Това е най-ефективният начин за пестене на батерията.
Коригирайте настройките на телефона си, за да дадете приоритет на живота на батерията пред производителността: Това може да се направи от настройките на телефона.
Използвайте режим за пестене на енергия, когато сте в движение: Режимите за пестене на енергия могат да помогнат за удължаване на живота на батерията чрез ограничаване на енергията, която телефонът ви използва.
Намалете яркостта на екрана си: Екранът е един от най-големите консуматори на енергия от батерията на смартфона, така че намаляването на яркостта му може да помогне за пестене на батерията.
Изключете ненужните за вас функции: Функции като Bluetooth, Wi-Fi и GPS могат да изтощават батерията, затова ги изключвайте, когато не ги използвате.
Затворете неизползваните приложения: Приложенията, които работят във фонов режим също могат да изтощават батерията, затова затворете всички приложения, които не използвате.
Използвайте тъмна тема: Тъмната тема може да помогне за пестене на батерията, тъй като използва по-малко енергия.
Поддържайте смартфона си хладен: Батерията на смартфона ви се изтощава по-бързо, ако се нагрява прекалено много, затова се старайте да поддържате телефона си на хладен.

Тъй като мрежите 5G продължават да се развиват, можем да очакваме подобряване на ефективността, съответно и на въздействието върху батериите на смартфоните. Това се дължи на факта, че 5G мрежите ще станат по-ефективни и ще могат да предават данни по-ефективно. Важно е обаче да се отбележи, че въздействието на 5G върху живота на батерията винаги ще бъде по-голямо от въздействието на 4G.


source

Сподели: