април 28, 2024

Украински пилоти използват iPad-и, за да изстрелват западни ракети от руски самолети

Необходимостта е майка на изобретенията, а войните обикновено водят до ситуации, в които се появяват новаторски подходи към сложни проблеми.

Ярък пример за това са украинските военновъздушни сили, които прибягват до използването на таблети iPad на Apple или техни аналози в пилотската кабина, за да работят със западните ракетни системи „въздух-земя“.

Важно е да се отбележи, че арсеналът на Украйна е бил доминиран от съветски или руски оръжия. Исторически погледнато, въоръжените сили на страната разчитаха предимно на оръжия с руски произход, за да задоволят нуждите на своята сигурност. Нахлуването на Русия в Украйна обаче промени много неща. Съединените щати и техните съюзници (Обединеното кралство и други европейски държави) активно доставят оръжия и ракети на украинските сили.

Но украинските въоръжени сили, особено военновъздушните щяха да срещнат трудности при изстрелването на ракетите, доставени от САЩ и съюзниците, използвайки своя самолетен парк, доминиран предимно от руски (съветски) самолети. Този проблем доведе до използването на иновативен подход от страна на украинците.

Макар, че от дълго време се разпространяват видеоклипове с необичайно оборудване в украинските самолети, преминаващи обучение на живо, използването на iPad беше потвърдено от заместник-министъра на отбраната на САЩ по въпросите на придобиването и поддържането Д-р Уилям Лаплант.

Какво сподели Лаплант?

Той не предостави твърде много подробности по темата, но заяви, че САЩ са научили украинските пилоти да работят със „западни оръжия“, използвайки руските самолети.

„Те (украинците) разполагат с голяма част от самолети от руската и съветската епоха. Работейки с тях, успяхме да вземем много западни оръжия и да ги накараме да работят на техните самолети, където основно се контролират от iPad от пилота.“

каза Лаплант

Той допълни, че украинските пилоти са управлявали тези самолети, снабдени с iPad и западни оръжия в конфликтни ситуации „само след седмица обучение“.

Доказателства за наличието на iPad или друг таблет в пилотските кабини на украинските самолети

На 21 април украинските военновъздушни сили разпространиха видеозапис на самолет Су-27 Flanker, изпълняващ мисия във въздуха. Според информацията, предоставена от ВВС, самолетът е нанасял удари по руски радари с доставената от САЩ противорадиолокационна ракета AGM-88 HARM. На видеото ясно се вижда таблет, подобен на iPad поставен в пилотската кабина на самолета точно пред пилота.

Видеоклипът потвърждава използването на iPad от пилотите на украинските военновъздушни сили, както и използването му за изстрелване на ракети и оръжия, доставени от Запада.

Оръжия, доставени на Украйна от САЩ и други съюзници

Украйна е получила няколко ракетни системи и други оръжия от Запада. Някои от най-добрите ракетни системи, които страната е получила са доставените от Франция ракети Hammer, прецизно управляеми бомби Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER) и други.

Украинските сили разчитат в голяма степен на помощта от САЩ и техните съюзници, за да продължават да водят съпротивата си срещу руската инвазия. По-рано този месец САЩ съобщиха, че са доставили на украинските въоръжени сили 5000 броя АК-47, картечници, пушки-снайпер, РПГ-7 и над 500 000 патрона с калибър 7,62 мм за АК-47.

Централното командване на САЩ тогава заяви че тази бройка оръжия и боеприпаси са достатъчни за въоръжаването на една бригада от украинските сили.


source

Сподели: