май 3, 2024

Ултратънки батерии със свръхбързо зареждане – нови източници на енергия за електрониката

Две компании представиха нови разработки в областта на батерийните технологии, които биха могли да променят радикално подходите за съхранение на енергия и намаляване на въглеродните емисии.

Първата компания – BTRY е разработила батерии със свръхбързо зареждане, които могат да издържат на екстремни температури и са подходящи за различни приложения. Това, което отличава новите батерии, е използването на твърдотелна технология с тънкослойна конструкция, която значително намалява времето за зареждане.

Батерията на BTRY. Тънките клетки на батерията се подреждат внимателно една върху друга в условията на вакуум.

Изследователите твърдят, че благодарение на уникалната технология за вакуумно отлагане, новите батерии могат да се зареждат само за една минута и имат 10 пъти по-дълъг живот от традиционните батерии.

Според екипа на BTRY, основното предимство на твърдотелните батерии е тяхната изключителна температурна устойчивост. В резултат на това те могат да се използват в приложения, които изискват работа при изключително високи или ниски температури, като например в сензори за изтичане на пари или при доставка на лекарства.

Втората компания – 8inks има за цел да промени стандартите за производство на литиево-йонни батерии (които са останали почти непроменени през последните 30 години) с новата си технология за „многослойно покритие“. Новият метод позволява производството на батерии с променлива дебелина на слоя и свойства. Това ускорява процеса на нанасяне на активната съставка върху електродите и прави технологията привлекателна за широкомащабно производство.

Така наречената „опакована“ батерия, изработена чрез производствена технология на 8inks.

8inks твърди, че новата технология ще помогне да се отговори на нарастващото търсене на мощни батерии и ще насърчи съхранението на енергия от възобновяеми източници. Компанията се надява, че нейната технология ще се превърне в нов еталон на пазара в бъдеще.

И двете компании наблягат на устойчивото производство, като свеждат до минимум използването на редки и скъпи материали като литий и кобалт. Техният стремеж е към въглеродна неутралност на производството. Това не само намалява зависимостта от чуждестранни доставчици, но и отразява общото желание за по-екологични и по-рентабилни промишлени практики.

Напомняме, че наскоро изследователи от Корейския институт за напреднали научни изследвания (KAIST) съобщиха за разработката на хибридна натриево-йонна батерия с висока мощност. Тя може да се зарежда за броени секунди. Натрият е 1000 пъти по-достъпен от лития, което прави натриево-йонните устройства за съхранение на енергия много по-привлекателни от традиционните литиево-йонни.

source

Сподели: