юни 28, 2023

Умните слушалки и смарт-часовниците ще се върнат към растеж на световния пазар на носимата електроника

След първия спад в историята на пазара на носимата електроника през 2022 г., анализаторите на IDC прогнозират възстановяване на доставките. Според скорошна оценка на експертите, през 2023 г. производителите ще пуснат над 504 милиона носими устройства, включително и смарт часовници, фитнес гривни и смарт-слушалки с допълнителни функции, освен слушането на музика (в терминологията на IDC – Earwear).

Ако прогнозата се сбъдне, доставките на носима електроника ще се увеличат с 2,4% спрямо предходната година. Покачването ще се дължи на популярността на смарт-часовниците и умните-слушалки, както и на стабилното търсене на други видове устройства. Анализаторите смятат, че едноцифреният ръст ще продължи и по-нататък. В резултат на това, през 2027 г. глобалните доставки на носими устройства трябва да достигнат 629,4 милиона единици, а комбинираният годишен темп на растеж (CAGR) през разглеждания период ще бъде 5%.

Най-голямата продуктова категория на пазара на носимите устройства през прогнозния период ще бъдат умните слушалки. Очаква се през 2023 г. около 313 милиона от тези устройства да бъдат пуснати в световен мащаб, което ще бъде 62,1% от общото предлагане на носими джаджи. До 2027 г. доставките на смарт-слушалки трябва да достигнат 391 милиона единици.

Най-бързият темп на растеж се очаква в сегмента на смарт-часовниците. На фона на преминаването на потребителите от фитнес-гривни към по-функционалните смарт-часовници, доставките на последните през 2023 г. трябва да достигнат 157,3 милиона броя и ще продължат да нарастват средно с 6,8% годишно. През 2027 г. обемът на тази категория, според IDC, ще надхвърли 206 милиона устройства.

Въпреки силната конкуренция от страна на смарт-часовниците, фитнес-гривните няма да изчезнат напълно от пазара. Тези устройства ще продължат да привличат потребители, които предпочитат по-простите решения. Тази година техните доставки се очакват на ниво от 32,1 милиона единици, а през 2027 г. доставките ще бъдат намалени до малко над 30 милиона единици.

За други видове носими устройства, включително и умните дрехи, пръстени, очила и т.н., IDC прогнозира растеж, въпреки че потребителската база в тези категории остава много по-скромна.

Въпреки макроикономическите предизвикателства, които остават, търсенето на носими устройства ще тласне пазара обратно към възходяща траектория. Новите модели се очаква да бъдат пуснати по-късно тази година, което ще съвпадне с желанието на потребителите да купуват устройства, за да заменят закупените преди това. Това поставя основата за бъдещи покупки през следващите години, което ще доведе и до по-нататъшен растеж на пазара като цяло“ — коментира ситуацията в индустрията, директорът по изследванията в IDC Рамон Т. Ламас (Ramon T. Llamas).


source

Сподели: