април 29, 2024

Университетът на Мейн счупи собствения си рекорд за най-голям 3D принтер в света

Университетът на Мейн счупи собствения си рекорд на Гинес за 2019 година с разработката на полимерен 3D принтер от следващо поколение, който е четири пъти по-голям от своя предшественик.

Наречен „Фабрика на бъдещето 1.0“, или накратко FoF 1.0, новият термопластичен принтер е готов да развие устойчивото производство в редица сектори.

FoF 1.0 може да отпечатва обекти с размери 30 метра дължина, 10 метра ширина и 5,5 метра височина със скорост до 500 килограма на час и може да превключва между множество процеси, включително широкомащабно адитивно производство, субтрактивно производство, операции с роботизирана ръка и непрекъснато полагане на лента.

Принтерът е разположен в Центъра за усъвършенствани конструкции и композити (ASCC) към Университета на Мейн. Той може да работи по проекти самостоятелно или да се обедини с MasterPrint (гореспоменатия 3D принтер, който чупи рекорди), за да се справи с тях в екип. Двамата дори могат да работят едновременно върху една и съща част, ако е необходимо.

На церемонията по откриването на принтера присъстваха представители на Министерството на енергетиката, Министерството на отбраната, жилищната администрация на щата Мейн и други партньори, които имат за цел да използват технологията. Тя би могла да позволи екологично и икономически ефективно производство с приложения в областта на националната сигурност, производството на морски съдове, строителството на мостове, технологиите за вятърна и океанска енергия и достъпни жилища.

Марк Уизендангер, директор по развитието в MaineHousing заяви, че щатът се нуждае от около 80 000 допълнителни жилища до 2030 година и много от тях са предназначени специално за хора с доходи, равни или по-ниски от средните за района.

„Това усилие създава още едно средство за производство на качествени жилища на достъпни цени, като същевременно се намаляват разходите и се използват изобилие от дървесни остатъци от дъскорезниците в Мейн.“

каза Визендангер

Струва си да се отбележи, че Мейн е най-залесеният щат в САЩ, който произвежда над един милион тона дървесни остатъци годишно, които могат да се използват като суровина за 3D принтерите.

Идеята за използване на големи 3D принтери за изграждане на достъпни жилища в голям мащаб съществува от години, но внедряването ѝ е малко бавно. Все пак това не е попречило на множество индустрии да проявят интерес. НАСА, например има за цел до 2040 година да построи 3D-принтирани къщи за използване на Луната.

source

Сподели: