October 6, 2023

Устройствата на Xiaomi масово спират да работят в Русия и Беларус

Потребители от Русия и Беларус започнаха масово да се оплакват от недостъпността на услугите на китайската компания Xiaomi, която отговаря за управлението на редица функции на своите смартфони, интелигентните домашни устройства, включително всякакви сензори, лампи, роботизирани прахосмукачки, камери за видеонаблюдение и други интелигентни уреди. Самите устройства също не успяват да се свържат със сървърите на Xiaomi, поради което отказват да работят.

Интересно е, че проблемът е масов, но единствено за териториите на Русия и Беларус. Услугата DownRadar за мониторинг на връзките показва, че сървърите на Xiaomi са спрели да работят на 4-ти октомври в 21:00 часа московско време. Руските медии са отправили официални запитвания към представителството на Xiaomi в страната и са получили отговор, че специалистите на китайската компания работят по въпроса и възможно най-бързо ще се справят с проблема.

Приложението Mi Home спря да работи за руските и беларуските потребители, те не можеха, а и още не могат да се идентифицират в account.xiaomi.com. В резултат от това те на практика нямат достъп до оборудването в интелигентните домове. Още по-учудващо е, че редица устройства на Xiaomi не могат да се включат ръчно – роботизираните прахосмукачки, смарт лампите не работят, не може да се види какво наблюдават охранителните камери. Руските медии допълват, че този наистина сериозен проблем възниква както при купените в Русия устройства на Xiaomi, така и на поръчаните от чужбина.

Редица руски специалисти споделят, че не работи домейнът account.xiaomi.com и при опит за  връзка с него се появява грешка 404, а след известно време 503. Само че през VPN от други държави връзката се осъществява. Но устройствата не могат да работят в подобен режим.

Очаква се официално изявление от страна на Xiaomi, но едва ли това е някаква грешка засегнала точно и единствено Русия и Беларус.


source

Сподели: