ноември 3, 2023

Устройство за виртуална реалност пресъздава усещането за студ, без да променя температурата на кожата

В стремежа си да постигнат още по-завладяващо изживяване във виртуалната реалност (VR) изследователите са разработили нова технология, която симулира студ, без да променя температурата на кожата. Чрез комбиниране на студен въздушен поток и светлина този метод осигурява непрекъснато топлинно усещане във VR. Това нововъведение проправя пътя към по-реалистично потребителско изживяване на съответната среда.

В областта на виртуалната реалност непрекъснато се полагат усилия за подобряване на потребителското изживяване чрез точно възпроизвеждане на реалните усещания. Въпреки значителния напредък, постигнат в технологиите за визуализация и слух, симулирането на тактилни и топлинни усещания си остава предизвикателство.

Изследователи от университета в Цукуба, в сътрудничество с други университети, наскоро разработиха технология, която позволява симулиране на усещането за студ, без да се променя реалната температура на кожата, като по този начин се предоставя ново измерение на потапящата виртуална реалност. Това техническо постижение бе описано в списанието IEEE Transactions on Haptics.

Безконтактната технологична иновация

Възприемането на топлината е неразривно свързано с ежедневните ни усещания, а основният посредник в този процес е кожата. Тя реагира мигновено на промените в температурата, независимо дали става дума за студа на зимния вятър или за уютната топлина на първите пролетни лъчи. С течение на времето обаче способността ни да разпознаваме тези промени може да отслабне, особено ако постоянно сме изложени на един и същ източник на топлина или студ. Това явление, известно като „термична аклиматизация„, представлява особено предизвикателство за създателите на съдържание за виртуална реалност, тъй като може да промени преживяването на потребителя при преминаване от една виртуална среда в друга.

Изправени пред този проблем, експертите от университета в Цукуба предлагат оригинално решение. Вместо да се опитват да променят температурата на кожата, те са създали технология, която може да симулира усещането за студ без пряк контакт с кожата. Така се използва естествената чувствителност на човешкото тяло към внезапни промени в температурата.

Принципът на работа е прост, но ефективен, както отбелязват авторите в съобщение за пресата. Използвайки смес от студен въздух и светлинен източник за бързо редуване на студени и топли стимули, те предизвикват усещане за студ, без реално да променят температурата на кожата. Този подход би могъл да бъде един от ключовите фактори за създаване на по-завладяващи среди за виртуална реалност.

Към пълното потапяне

Подходът, използван от изследователите, дава възможност за моделиране на непрекъснати топлинни усещания. В съществуващите експериментални системи при моделирането на топлинните усещания могат да се наблюдават остатъчни ефекти. По-специално, след моделиране на топлинно усещане например, кожата на потребителя може да запази тази топлина за известно време дори след приключване на симулацията. Този остатъчен ефект може да има отрицателно въздействие върху потапянето, тъй като усещането продължава по-дълго от очакваното.

Новата технология, разработена от изследователите, елиминира този проблем. Поради факта, че температурата на кожата всъщност не се променя след края на симулацията, няма остатъчен ефект. Потребителят може веднага да премине към друго изживяване, без да се притеснява, че усещането за топлина ще се запази.

Това нововъведение има потенциала значително да подобри потапянето във виртуалната реалност. Представете си, че можете да усетите свежестта на сутрешния бриз или топлината на слънчевия ден, без да напускате уютната си всекидневна. Нещо повече, тази технология може да симулира температурни колебания в продължение на дълъг период от време, предизвиквайки усещането за пътуване от един континент на друг, което значително обогатява потребителското изживяване.


source

Сподели: