септември 11, 2023

Финландия започва да тества цифрови паспорти в смартфоните

Пътниците на полетите на Finnair от Финландия до Обединеното кралство вече могат да преминават през граничния контрол с помощта на цифров паспорт (DTC) на своите смартфони. Този иновативен проект, който е първият в света, ускорява проверките и обработката на летищата с 30%. За да използват DTC, пътниците трябва да изтеглят специално приложение. ЕС очаква, че до 2030 г. 80% от пътуващите със самолет ще използват DTC за пътуване в чужбина.

DTC е цифрова версия на физическия паспорт. Представител на финландската гранична охрана заяви, че пилотният проект за DTC ще позволи на пътниците на полетите на Finnair до Лондон, Единбург и Манчестър да преминат по-бързо през граничния контрол. За първи път в света цифровите паспорти DTC ще бъдат проверени при реални условия на граничен контрол.

Следвайки стандартите на Международната организация за гражданска авиация, която също разработва глобална система за цифрови паспорти, програмата изисква от финландските пътници да изтеглят необходимото приложение (FIN DTC Pilot), да се регистрират в полицейското управление на летище Вантаа, да актуализират паспортната си снимка и да предоставят друга необходима информация на финландската гранична охрана 36 часа преди заминаването.

Технологията за разпознаване на лица ще проверява самоличността на летището, което според властите ще ускори обработката на документите на летището с над 30%.

Счита се, че стотици хиляди хора губят или повреждат паспортите си по време на пътуване и се нуждаят от спешно издаване на документи за пътуване. Това е не само неудобно и стресиращо, но и скъпо. За една година издаването на временни документи е струвало на британските пътници в чужбина 5 милиона паунда (6,2 милиона долара).


source

Сподели: