September 29, 2023

Финландската Nokia представи смартфони с индустриална здравина и 5G за работа в опасни среди

Финландската компания Nokia представи два нови модела 5G смартфони с индустриална здравина – Nokia HHRA501x и Nokia IS540.1. Заслужава да се отбележи, че тези смартфони по никакъв начин не са свързани с HMD Global, която има право да произвежда смартфони под марката Nokia. С разработката на новите устройства е ангажирана германската компания i.safe MOBILE. Смартфоните ще се предлагат като услуга със специален софтуер на Nokia, което означава, че те няма да се появят на щандовете в магазините за електроника.

Произведени в САЩ, смартфоните предлагат защита IP68, поддържат две SIM карти и eSIM, имат сменяема батерия и възможност за задаване на функции на бутони на корпуса или на външни аксесоари, например за комуникация „push-to-talk“, което означава, че потребителя ще може да комуникира без да свалят защитната си екипировка – каска или ръкавици. Разработчикът е включил и взривозащита за устройствата: те са подходящи за използване в зони ATEX 1 и ATEX 2 със взривоопасна атмосфера при производството на газ и нефт, както и в мини. Поддържа се пълният набор от честоти, което означава, че смартфоните могат да се използват от компании по целия свят.

Смартфоните са внедрени в платформата на Nokia Digital Automation Cloud (DAC) и се предлагат по абонаментен модел като услуга (aaS). Предварително инсталираните софтуерни пакети позволяват на администраторите да прилагат групови политики и да мащабират управлението на цялата екосистема от смартфони. Приложението Nokia Team Comms (NTC) 23 на платформата Nokia Mission Critical Industrial Edge (MXIE) е съвместимо със стандарта Mission Critical Services (MCS) на организацията 3GPP и предлага функции, които традиционно се предлагат в по-сложни и скъпи решения, включително гласови и видео комуникации с един и няколко абоната. NTC позволява разгръщането на комуникационни мрежи без връзка с интернет, което означава, че всички данни остават в рамките на инфраструктурата на предприятието.

И накрая, компанията заяви, че платформата Nokia Network Digital Twin (NDT) вече може да работи на всички устройства с Android, като позволява събиране на данни за покритие и производителност в реално време от Wi-Fi, частни и обществени клетъчни мрежи и обработката им в Nokia MXIE. Администраторите на предприятия в сложни индустриални среди като пристанища, фабрики и мини ще могат да видят как операциите влияят на производителността на мрежата и да използват тази информация за планиране и разпределяне на ресурсите.


source

Сподели: