September 20, 2023

Флагманският Apple iPhone 15 Pro Max се оказа в дефицит, поради сложностите в изготвянето на фото-модула и други неща

Още в първите дни от началото на приемането на поръчките за най-новото поколение смартфони на Apple стана ясно, че периодът на изчакване за появата на флагманския модел iPhone 15 Pro Max е до средата на ноември, но експертите обясниха, че това е резултат не само от голямото търсене, но и поради технологични трудности с производството на фото-модула от перископен тип, който дебютира в това поколение устройства.

Каква е причината за забавянето на iPhone 15 Pro Max?

Известният анализатор Минг-Чи Куо каза в публикация в блог, че компактният модул-камера с четири призми, ексклузивно доставен от LGIT, е виновникът за дефицита на iPhone 15 Pro Max. За да осигури достатъчно ниво на подходящи продукти в тази област, Apple спешно е повишил изискванията за техническите характеристики на доставяната от Largan система от лещи. Тази промяна трябваше да намали нивото на дефекти при сглобяването на фото-модулите.

В тази ситуация Largan трябваше да увеличи производствените обеми на системата от лещи за фото-модула на iPhone 15 Pro Max; цената на оптиката в този случай трябваше да бъде увеличена с повече от 20%, за да покрие направените разходи. Това ще окаже положително въздействие върху приходите и печалбата на Largan. Никой производител на оптика все още не може да се конкурира с Largan в тази област и анализаторът вярва, че през следващата година, когато произвежда телефото камерни модули с четири призми в оптичната система за iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max, Largan ще остане единственият доставчик.

Колко време ще се забави появата на iPhone 15 Pro Max?

Morgan Stanley добавя, че времето за изчакване на iPhone 15 Pro Max от страна на клиентите ще бъде средно от пет до шест седмици, което е най-дългото чакане от всеки модел iPhone, пуснат през последните седем години. В Китай, според източници, търсенето на семейството iPhone 15 е по-високо от очакваното, което се влошава от слуховете, че китайските власти възнамеряват да забранят използването на Apple продукти от държавни служители и чиновници на държавни компании при изпълнение на служебните им задължения. В САЩ дългото време за чакане на iPhone 15 Pro Max показва както голямо търсене, така и трудности при производството на смартфоните в необходимите количества. Такава динамика на търсенето трябва да допринесе за ръста на цената на акциите на Apple в средносрочен план, обобщиха представители на Morgan Stanley.


source

Сподели: