юни 14, 2023

Хард дисковете на WD след три години започват да показват предупреждения и компанията бе заподозряна в нечестна стимулация на продажбите

Компанията Western Digital бе заподозряна в използването на „незаконни“ маркетингови похвати: притежателите на мрежовите хранилища на Synology, базирани на хард дисковете на Western Digital с поддръжката на WDDA технологията, започнаха масово да пишат на техническата поддръжка на Synology, във форумите на Reddit и в YouTube, че дисковете на Western Digital са започнали да показват предупредително съобщение, че вече са работили три години и се препоръчва тяхната подмяна. Предупреждението се появява в интерфейса на операционната система DSM, под управлението на която работят NAS устройствата на компанията Synology.

Изданието Ars Technika, което публикува статия, посветена на внезапния „проблем“, посочва, че много от моделите, за които е отправено предупреждението, са с тригодишна гаранция. В същото време публикацията цитира редица експерти и потребители, които обвиняват Western Digital, че умишлено „дискредитира“ дисковете, насърчава и дори по този начин принуждава хората да купуват нови устройства на WD.

През месец май тази година SpaceRex, популярен водещ на канал в YouTube и технически анализатор, изрази възмущението си от маркетинговата политика на WD, заявявайки, че три години са „абсолютно нищо“ за едно NAS устройство. SpaceRex заяви, че повече няма да препоръчва за покупка дисковете на Western Digital и сподели случаи с хора, които след появата на предупреждението панически купуват нови дискове от страх да не загубят ценните си данни.

„Това очевидно е хищническа тактика от страна на Western Digital, която се опитва да продаде колкото се може повече хард дискове“, заяви SpaceRex в своя видеоклип от 10-ти юни.

Western Digital не разполага с публично достъпен списък на своите устройства с поддръжката на WDDA технологията. Synology обаче има частичен списък, в който са посочени WD Red Pro, WD Red Plus и WD Purple, които Western Digital рекламира за използване в системите за наблюдение.

Ars Technika получи от Synology обяснение на ситуацията: говорител на компанията заяви, че предупреждения могат да бъдат издавани от „устройства, поддържащи WDDA, включително от модели, чиито номера завършват в диапазона от -13 до -21, работещи с DSM 7.0, DSM 7.1 и DSM 7.2. В по-новите модели, като се започне от DS1522+, който ще излезе на пазара през месец юли 2022 г., WDDA вече не се използва“.

„Synology счита, че предупрежденията може да се дължат на „откриване на проблем от системата или увеличаване на броя на лошите сектори на устройството“ – бе коментарът на Synology, която е добре известна със своите качествени NAS хранилища.

Според Synology предупреждението само показва, че потребителите трябва да следят внимателно хард дисковете, след като са били включени и използвани в продължение на три години.

Ars Technika е на мнение, че Western Digital не предоставя достатъчно информация, за да може да се разбере дали това е просто съобщение за изтекла гаранция или хард дисковете наистина имат лоши сектори или нещо друго от този род.


source

Сподели: