септември 27, 2023

Холандската ASML ще помогне на японската Rapidus да овладее 2 nm технологичен процес

Неотдавна създаденият японски консорциум Rapidus вече е положил основите на бъдещото предприятие, което до 2027 гoдина трябва да овладее производството на 2-нанометрови (nm) чипове в Страната на изгряващото слънце (Япония). Базираната в Холандия компания ASML, която доставя усъвършенствани литографски скенери е готова да открие сервизен център в Япония през следващата година в подкрепа на Rapidus.

Това съобщи днес Nikkei Assian News, позовавайки се на свои източници. Според информацията, ASML ще открие местен център за техническа поддръжка на остров Хокайдо през втората половина на следващата година. До 2028 година ASML ще увеличи броя на служителите си в Япония с 400 до 560 души. Наличието на местен център за обслужване значително ускорява въвеждането на нови литографски технологии и изграждането на съоръжения за производство на чипове. ASML има подобни центрове в Южна Корея и Тайван, където се намират големите ѝ клиенти като Samsung и TSMC.

Около 50 инженери на ASML ще помогнат на Rapidus да инсталира литографски системи, произведени в Холандия на пилотна линия в Хокайдо. Съответното оборудване е пригодено за работа със ултравиолетово (EUV) лъчение, необходимо за производството на чипове със стандарти за обработка, по-малки от 7 nm. През следващите 5 години ASML ще се стреми да увеличи работните си места в Япония с 40%. В префектура Кумамото, където тайванската компания TSMC изгражда съвместното си предприятие, ASML също ще наеме 10 специалисти, като се планира броят им да бъде увеличен до 40 души в бъдеще. Основният „технологичен донор“ на Rapidus трябва да бъде американската корпорация IBM, която ще осигури условия за производство на 2 nm компоненти в Япония.

Япония ще се превърне в петия регион на планетата, където ще се използва EUV оборудване на ASML, след САЩ, Тайван, Южна Корея и Ирландия. Дългогодишният завод на Intel за производство на чипове в Япония е в процес на планирана модернизация. Други доставчици на литографско оборудване също разширяват присъствието си в Япония. Това правят например американските Applied Materials и Lam Research. На свой ред японските производители на специализирано оборудване се стремят да разширят присъствието си извън страната, в непосредствена близост до клиентите, така че тази „миграция“ е двупосочна.


source

Сподели: