септември 30, 2023

Цените на мобилният интернет по света – САЩ е една от най-скъпите страни, в Израел е най-евтино

Средната цена на 1 GB мобилен данни в САЩ е 6 долара, а най-скъпият план за данни в страната предлага 1 GB за 83,33 долара. Това превръща САЩ в една от най-скъпите страни в света за използване на мобилен интернет, въпреки че някои планове могат да ви осигурят 1 GB само за 0,75 долара. Ситуацията в Канада не е много по-добра със средна цена от 5,37 долара за гигабайт, но във Великобритания е много по-евтино да се сърфира в интернет, благодарение на средната цена от 0,62 долара за гигабайт.

Информацията идва от интерактивна карта, публикувана от британския сайт за сравняване на цени Cable.co.uk, който е събрал информация за 5603 плана за мобилни данни от 237 държави през тази година, за да стигне до заключението си. Според доклада Зимбабве е била най-скъпото място в света за закупуване на мобилни данни, като 1 GB е струвал средно 43,75 долара. За съжаление България не е включена в това изследване.

От друга страна, Израел се оказа страната с най-евтините планове за мобилен интернет в света, като средната цена за 1 GB е само 0,02 долара. Най-евтините планове в страната предлагат мобилни данни за едва 0,001 долара на GB, докато дори най-скъпите планове все още струват само 0,22 долара на гигабайт. Според доклада Израел има по-високо проникване на пазара на смартфони, отколкото САЩ и множество оператори предлагат широко покритие на 4G и 5G мрежи.

Италия е второто най-добро място в света за сърфиране в интернет, благодарение на средната цена от само 0,09 долара на GB. Най-евтините планове там предлагат данни само за 0,03 долара на GB, а най-скъпите планове – за 2,14 долара на GB. Отново една от основните причини за евтините планове е високата конкуренцията, тъй като в страната работят около 12 оператора, а 5G свързаността вече е достъпна за около 95% от населението.

Освен Израел и Италия, в списъка на 10-те най-добри държави по достъпност влизат още Фиджи, Сан Марино, Индия, Пакистан, Франция и Колумбия – във всички тях цената е средно 0,20 долара или по-малко на GB. От друга страна, сред най-скъпите държави за сърфиране в мобилен интернет са Зимбабве, Фолклендските острови, Швейцария, Каймановите острови и Йемен.

Обяснявайки причините за разликата в цените, изследователите казват, че страните с телекомуникационна инфраструктура от световна класа и повсеместно разпространени 4G и 5G мрежи обикновено предлагат по-евтини мобилни данни, докато в страните, в които има „претоварена инфраструктура“ и ограничено използване на мобилни данни, обикновено цените са високи. Богатите страни с не толкова добри безжични мрежи също имат скъпи планове за данни.


source

Сподели: