юли 6, 2023

Цените на SSD ще продължат да падат през третото тримесечие поради постоянното пренасищане с NAND флаш-памет

Въпреки че OEM-производителите продължават да прилагат стратегията за намаляване на производството на електроника, все още не е ясно дали търсенето ще спадне или ще се увеличи. Очаква се пазарът на NAND-памети да поддържа състояние на свръхпредлагане и през третото тримесечие на 2023 г., смятат анализаторите на TrendForce.

Поради слабото търсене, цената на готовите продукти във вид на SSD, както и eMMC и UFS-модули, вероятно ще продължи да намалява: средната продажна цена (ASP) на NAND-паметта ще намалее с 3-8% през третото тримесечие, но NAND Flash може да поскъпне. Също така има шанс цените да започнат да се връщат към нормалните си нива през четвъртото тримесечие, въпреки че ситуацията със запасите все още възпрепятства нормализирането на пазара, което също ще се превърне във възпиращ фактор, дори като се вземе предвид сезонният скок на търсенето през втората половина на 2023 г.

Очаква се доставките на ноутбуци да се възстановят през третото тримесечие на 2023 г., но този фактор няма да може да обърне свръхпредлагането на пазара на клиентски SSD. Някои доставчици на устройства за съхранение засилиха маркетинговите си усилия в светлината на по-слабото търсене, оказвайки натиск и върху конкурентите, което доведе до спад от 8% до 13% в средната продажна цена на SSD през третото тримесечие.

На корпоративния SSD пазар ситуацията е много различна: съществува наплив от поръчки от страна на китайските държавни служби и телекомуникационните оператори, което означава, че ще са необходими устройства за сървърни платформи. Но пазарните маржове продължават да се свиват и някои доставчици на пазара на NAND памети започнаха да работят на загуба, а цените паднаха под себестойността. На корпоративния SSD пазар показателят ASP се очаква да падне с 5-10%.

Търсенето на пазара на eMMC остава забавено, като доставчиците на устройства за съхранение с малък капацитет намалиха цените през второто тримесечие до степен, в която по-нататъшните намаления са почти невъзможни – в този сегмент се прогнозира ценова стагнация. Търсенето на модели с голям капацитет в промишленото оборудване и хромбук ще бъде силно, но повечето поръчки за eMMC са от производители на смартфони, което означава, че цените в горния сегмент ще продължат да падат и през третото тримесечие – с около 8-13%.

Подобен модел се очаква и на UFS сегмента: производителите на смартфони се възползват от ниските цени, за да увеличат запасите от компоненти до приемливи нива. Очаква се сезонните разпродажби и новите модели смартфони да се превърнат в положителни фактори през втората половина на годината, но е малко вероятно това да стимулира потребителското търсене — общите доставки на готови продукти може да не отговарят на очакванията, а средната контрактна цена на UFS през третото тримесечие ще намалее с 8-13%.

Само силициевите пластини се очаква да отбележат тримесечни повишения на цените. Запасите от готови продукти ще започнат да намаляват, в резултат на което търсенето и предлагането през III тримесечие може да се балансират — в резултат на това, прогнозират анализаторите на TrendForce, средната продажна цена на пластините ще се увеличи до 5%.


source

Сподели: