юли 19, 2023

Чиповете за електромобилите Tesla HW 5.0 вероятно ще се произвеждат от Samsung по 4 nm технология, Google и AMD също се интересуват

Вълнението от подобрената производителност на Samsung в областта на 4 nm технологията се прехвърли към обсъждане на плановете на компанията да привлече нови клиенти към своя бизнес. Според различни източници AMD, Google и дори Tesla вече са готови да възложат на Samsung производството на чипове по 4 nm процес.

Тайванското издание DigiTimes, позовавайки се на чуждестранни медии съобщи, че Samsung Electronics е успяла да получи големи поръчки за производство на компоненти за системи с изкуствен интелект, използващи 4 nm технология. Сред тях се споменават AMD и Google, но същият сайт в отделна публикация отбелязва, че първата едва ли ще се откаже от услугите на TSMC по 3 nm процес, по чиято разработка вече работи с тайванския изпълнител от 2 години. Самата възможност за използване на 4 nm процес на Samsung обаче не го отменя. AMD очаква да получи 2 nm чипове от TSMC, както твърдят тайванските източници.

За клиентите на Samsung, които очакват да използват чипове със сложно пространствено оформление, основният проблем сега е ограниченият производствен капацитет за тестване и монтиране на чиповете в корпуса. TSMC прави всичко възможно да разшири обхвата на такава услуга, докато капацитетът на Samsung за големи поръчки все още е ограничен в това отношение. Именно това може да отблъсне потенциалните клиенти от Samsung повече от всичко друго.

The Korea Economic Daily насочва историята в неочаквана посока, като припомня сътрудничеството на Samsung с Tesla за договорно производство на 3-тото поколение невронни процесори за автопилота (FSD) на Tesla, които сега се произвеждат по 14 nm технология. Слуховете отдавна приписват на Tesla амбицията да възложи производството на FSD чиповете от 4-то поколение както на TSMC с нейната 7 nm технология, така и на Samsung, но по 5 nm технология.

Източникът отива още по-далеч в прогнозите, като споменава намеренията на Tesla да възложи на Samsung производството на невронните процесори от 5-то поколение (HW 5.0) по 4 nm технология. Масовото производство на чиповете HW 5.0 на Tesla в съоръженията на Samsung може да започне след 3 или 4 години, според корейски медийни доклади, позоваващи се на източници от индустрията. В същото време не е отменена възможността за сътрудничество между Tesla и TSMC в същата област. Между другото, електромобилите на Tesla с FSD комплекс от 4-то поколение трябва да се появят на пазара тази година.

Изпълнителният председател на Samsung Electronics Лий Джае-йонг и главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск се срещнаха през май тази година по време на посещението на първия в САЩ, затова източниците смятат, че компаниите са постигнали окончателно споразумение за продължаване на сътрудничеството в производството на чипове за бордовите системи на електромобилите на Tesla.


source

Сподели: