юни 6, 2023

Чудовищният дрон Chaparral VTOL на Elroy Air вече е в предпроизводствена фаза

Elroy Air представи своя нов, подобрен автономен дрон с вертикално излитане и кацане (VTOL), наречен Chaparral. Описван като „хибрид между груб хеликоптер и закален в битките самолет“ от съоснователя на компанията Клинт Коуп, автономният безпилотен дрон може да помогне за доставката на жизненоважни пратки до всеки отдалечен район на планетата.

Chaparral е уникален дрон, който може да излита и каца вертикално благодарение на осемте си вертикални вентилатора. Освен това той има четири въртящи се витла за полет напред. Със своят хибридно-електрически задвижващ агрегат, той може да измине до 482 километра и да превозва товари с тегло между 136 и 226 килограма. Полезният товар е удобно разположен в капсула, която може да се вдига и сваля автономно. Chaparral е специално проектиран да се побере в стандартен морски контейнер за превоз, което го прави изключително преносим вариант, който може лесно да се транспортира, и използва навсякъде по света.

„Chaparral ще бъде жизненоважна логистична връзка за хората по света с ненадеждни пътища и в отдалечени и селски райони, до които днес се стига за по-дълго време.“

каза Коуп в изявление за пресата

През 2019 година Elroy представи първоначален модел на своя дрон, който след това усъвършенства. Наскоро компанията разкри, че е постигнала споразумения за предоставяне на 500 бройки на различни търговски, отбранителни и хуманитарни клиенти, като общата стойност на търсенето е над 1 милиард долара.

Сферата на доставките на товари бързо се разширява благодарение на усилията на утвърдени компании за доставки с дронове като Zipline и Wing на Alphabet. Наред с доставката на малки товари, по-нови компании като Elroy Air проучват и възможността за доставка на по-големи товари. Привлекателността на този отрасъл се крие в потенциала му за автономни операции, което намалява рисковете за човешкия живот, тъй като отпада необходимостта от пилоти и пътници. Освен това разработването на ефективни електрически VTOL системи опрости товаренето и разтоварването на товари.

Основното предимство на Chaparral е способността му бързо да навигира в предизвикателни райони, което го прави привлекателен за военни и хуманитарни операции. Elroy си е осигурил подкрепа от Военновъздушните сили на САЩ и от AYR Logistics, която си сътрудничи с хуманитарни организации като Организацията на обединените нации и Световната продоволствена програма (WFP).

Към Elroy проявяват интерес военни и хуманитарни клиенти, както и регионални авиокомпании като американската Mesa Airlines, които обмислят използването на технологията за целите на експресните пратки и медицинските доставки.

„Все по-често се сблъскваме с търсенето на доставки на същия и на следващия ден, но много селски общности са откъснати от националната транспортна система. Недостигът на пилоти и екологичните разпоредби правят това още по-голямо предизвикателство. С помощта на Chaparral сме развълнувани, че ще можем да осигурим автономна доставка на товари, за да помогнем за възстановяването на връзките с тези общности.“

обяснява главният изпълнителен директор на Mesa Airlines Джонатан Орнщайн в изявление за пресата


source

Сподели: